Internationale zaken Europa

Vlaggen van Europa

Europa ver weg? Helemaal niet! Als gemeente werken we nauw samen met verschillende instanties in Europa, zoals EUROCITIES en Connected Cities Network. Utrecht is een van de meest competitieve regio's van Europa. En deze positie willen we behouden.

Bekijk Europastrategie voor Utrecht 2014-2020 (pdf, 258 kB) 

Actief in Brussel

Steeds meer Europese regelgeving heeft directe invloed op de ontwikkeling van de stad. Utrecht heeft daarom met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag (G-4) een kantoor in Brussel. Vanuit dit kantoor bouwen en onderhouden we een netwerk in Brussel. We volgen Europese ontwikkelingen die voor Utrecht van belang zijn en praten hierover mee. Daarvoor heeft Utrecht actief meegewerkt aan de Europese Agenda Stad. Daar brengen we onze standpunten over de luchtkwaliteit in maar ook richtlijnen voor mobiliteit in steden.

EUROCITIES

Utrecht is lid van EUROCITIES, een netwerk van ruim 140 grote- en middelgrote Europese steden. Bestuurders en ambtenaren nemen actief deel aan verschillende fora en zetten Utrecht neer als interessante en innovatieve stad in Europa. EUROCITIES biedt kansen om 'best practices' en kennis te delen. Het actieve lidmaatschap levert contacten op die leiden tot samenwerkingsprojecten en Europese subsidiepartnerschappen.

Connected Cities Network

Utrecht Connected Cities Network  is een dynamisch en informeel netwerk van internationale steden. We werken hierin samen met steden als Gent, Malmö, Düsseldorf en Bonn, Nice of Kopenhagen. De relaties met de steden in dit netwerk worden bepaald door Europese subsidiekansen en Utrechtse actuele thema's: groen, gezond en slim. Het netwerk vergroot de internationale bekendheid van Utrecht en zorgt voor EU-subsidiepartnerschappen.

Hulp en contact Europese en internationale Zaken