Internationale zaken Global Goals

icoontjes met global goals: No poverty, zero hunger, good health and well-being, quality education, gender equality, clean water and sanitation, affordable and clean energy, decent work and economic growth, industry, innovation and infrastructure,

Wat zijn de Global Goals?

Utrecht is een 'Global Goals City' (pdf, 686 kB). Dit betekent dat wij ons inzetten voor de wereldwijde duurzame ontwikkelingsdoelen (Global Goals for Sustainable Development), zoals:

 • geen armoede
 • betaalbare en duurzame energie
 • schoon water en sanitair
 • ongelijkheid verminderen

Waar zorgen de Global Goals voor?

In 2015 stelden 193 wereldleiders bij de Verenigde Naties (VN) deze doelen vast. Deze doelen moeten:

 • extreme armoede en ongelijkheid bestrijden
 • klimaatverandering tegengaan
 • investeringen in eerlijke productie en consumptie aanmoedigen

De VN roept iedereen op om bij te dragen aan het uitvoeren van de Global Goals. Wij doen dat ook, we werken in onze stad aan een gezonde toekomst.

Utrecht meest inspirerende Global Goals-gemeente

uitreiking aan winnaars van de Global Goals titel 2017

Utrecht is dit jaar uitgeroepen tot de ‘Meest inspirerende Global Goals gemeente’, samen samen met de gemeente Oss. Dit zei de jury over ons:

De gemeente Utrecht valt op doordat er nu al veel resultaten worden geboekt. De gemeente weet de Global Goals in het beleid te integreren en slaagt erin veel verschillende partijen actief te betrekken, ook het bedrijfsleven

Hoe werken we aan Global Goals?

Om Global Goals meer onder de aandacht te brengen, organiseren wij samen met het team Utrecht4GlobalGoals, Utrechtse bewoners en bedrijven activiteiten in de stad. We willen mensen inspireren door te laten zien hoe je daar een bijdrage aan kunt leveren met concrete activiteiten.

Woon, werk, onderneem of studeert u in Utrecht en wilt u meewerken aan de Global Goals voor duurzame ontwikkeling? Kijk dan op www.utrecht4globalgoals.nl voor inspiratie en tips om mee te doen.

Bekijk hoe de gemeente werkt aan de Global Goals

U campagne

Utrecht4GlobalGoals heeft de U campagne ontwikkeld. Utrechters, organisaties of ondernemers die op inspirerende wijze bijdragen aan de Global Goals kunnen genomineerd worden. Op deze manier krijgen goede voorbeelden een beloning en motiveert dat anderen ook iets te doen

Bekijk het filmpje hierover op www.heelutrechtu.nl

Utrecht4GlobalGifts

De webshop Utrecht4GlobalGifts biedt ‘Utrechtse producten met een verhaal’ die bijdragen aan een goed doel. Iedereen kan daar (relatie)geschenken bestellen.

Hier & Daar

Via de subsidieregeling ‘Hier & Daar' kunnen organisaties subsidie aanvragen voor initiatieven die bijdragen aan de realisering van de Global Goals in Utrecht én internationaal.

Kajjansi-coalitie

Met de ‘Kajjansi-coalitie’ werken we samen met bedrijven en kennisinstellingen. Deze coalitie levert een internationale bijdrage aan Global Goal 11: duurzame steden en gemeenschappen. Doel is het stimuleren van de circulaire economie en een gezonde leefomgeving in Uganda en daarmee zakelijke kansen te creëren.

Fairtradegemeente Utrecht

Als Fairtradegemeente zetten Utrechtse gebruikers, bedrijven, winkels, restaurants en overheid zich in voor eerlijke handel. Wij doen of deden dit door:

 • fairtrade in te kopen
 • deel te nemen aan het Electronics Watch (organisatie voor maatschappelijk rechten van werknemers  in de elektronica-industrie)
 • de Stichting Fairtrade Utrecht te ondersteunen (stichting voor behoud titel Fairtrade gemeente Utrecht)
 • samenwerken op Europees niveau met de stichting voor Fairtrade doelen
 • tussen 2014 en 2016 deel te nemen aan het Food Smart Cities for Development (Europees project waarin het ontwikkelen van duurzaam voedselbeleid centraal staat)

Hulp en contact Europese en internationale Zaken