Ontwerp wijziging omgevingsplan Standplaatslocaties

Burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht hebben een ontwerp van de wijziging van het TAM-omgevingsplan Standplaatslocaties gemaakt met de digitale naam NL.IMRO.0344.BPTAMSTANDPLAATLOC-ON01. Wij maken bekend dat het ontwerp ter inzage wordt gelegd. U leest hieronder waar dit ontwerp over gaat en hoe en wanneer u kunt reageren.

Omgevingsplan 

De regels van de huidige bestemmingsplannen zijn onderdeel van het omgevingsplan. Het omgevingsplan bevat ook algemene regels en regels uit gemeentelijke verordeningen. De algemene regels gelden (tenzij dit anders is aangegeven) voor de hele gemeente.

Thematische ontwikkeling 

De gemeente maakt TAM-omgevingsplannen voor thematische ontwikkelingen. TAM betekent Tijdelijke Alternatieve Maatregel. Het wijzigen van het omgevingsplan kan thematisch gebeuren. Bij een thema kunt u denken aan parkeren. De thematische regels gelden (tenzij dit anders is aangegeven) voor de hele gemeente.

Doel van de wijziging

Het doel van de wijziging van het omgevingsplan is de locaties van de 102 dag- en seizoenstandplaatsen in het omgevingsplan vastleggen. Het gaat om 77 standplaatslocaties op gemeentegrond en 14 standplaatslocaties op grond van derden. Dit zijn in totaal minder dan 102 standplaatslocaties en dit komt doordat sommige standplaatslocaties door meerdere verplaatsbare fysieke middelen (zoals een kraam, een wagen of een tafel) gebruikt worden. Bijvoorbeeld een stand NL.IMRO.0344.BPTAMSTANDPLAATLOC-ON01 wagen op zaterdag en een andere standwagen op woensdag.

Voor een lijst van de standplaatslocaties verwijzen wij naar de bijlage bij deze bekendmaking.

Alleen de standplaatslocaties worden met de wijziging in het omgevingsplan vastgelegd. De Algemene Plaatselijke Verordening Utrecht (hierna: APV Utrecht) regelt dat voor het innemen of hebben van een verplaatsbaar fysiek middel een standplaatsvergunning nodig is. Wat vanuit welk verplaatsbaar fysiek middel op een standplaatslocatie mag worden verkocht, wordt geregeld via de standplaatsvergunning. Naast de APV Utrecht zijn bij een aanvraag voor een standplaatsvergunning het Aanwijzingsbesluit- en de Nadere regel artikel 5:13 Algemene Plaatselijke verordening Utrecht 2010, standplaatsen van belang. 

Het ontwerp bekijken 

U kunt het ontwerp en de stukken die daarbij horen bekijken van vrijdag 13 september 2024 tot en met donderdag 24 oktober 2024. Dat kan op de volgende manieren: 

  • op regels op de kaart kunt u de regels en de plek waar deze gelden vinden. Het ontwerp vindt u door te zoeken op ‘TAM-omgevingsplan standplaatslocaties’ of te klikken op de locatie van een standplaats op de kaart.
  • bij de receptie op de begane grond van het stadskantoor, Stadsplateau 1. Hier staat een computer. U kunt hulp krijgen om het ontwerp in te zien. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. 

Uw mening geven 

U kunt van vrijdag 13 september 2024 tot en met donderdag 24 oktober 2024 uw mening (zienswijze) geven over het ontwerp. De reacties nemen we mee in ons definitieve voorstel aan het college (de vaststelling van de wijziging van dit omgevingsplan heeft de gemeenteraad gedelegeerd aan het college van Burgemeester en Wethouders). Het college neemt daarna een besluit over het vaststellen van de wijziging van het omgevingsplan. U kunt uw mening op 3 manieren geven:

Digitaal via DigiD

U kunt uw mening niet via een e-mail geven, maar wel door een formulier op onze website www.utrecht.nl/omgevingsplanreageren digitaal in te vullen. 

Per brief 

Schrijf uw mening in een brief en geef duidelijk aan dat het gaat om een zienswijze op het ontwerp Standplaatslocaties. Zet in elk geval uw naam, handtekening en adres in de brief. Als u ook uw e-mailadres en telefoonnummer in de brief vermeld, kunnen we snel contact met u opnemen als dat nodig is. De brief kunt u versturen naar: 

De gemeenteraad van Utrecht 
Ontwikkelorganisatie Ruimte 
Duurzame Stad, team Omgevingsrecht 
Postbus 16200 
3500 CE Utrecht

Via een gesprek 

Geeft u uw mening liever in een gesprek? Bel dan tijdens werkdagen naar nummer 14 030. Geef hierbij aan dat u een afspraak wilt maken met een  
medewerker van team omgevingsrecht.  

Gegevensbescherming

Uw gegevens worden in overeenstemming met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verwerkt. Op deze verwerking van persoonsgegevens is een privacyreglement van toepassing. Voor meer informatie over privacy kunt u de website van de gemeente raadplegen.

Meer weten? 

Wilt u meer weten over wat een wijziging van het omgevingsplan is, hoe een omgevingsplan wordt gemaakt en wat uw invloed is? Kijk op utrecht.nl/omgevingsplan. 

Wetgeving 

Dit ontwerp wordt ter inzage gelegd op grond van de volgende wetsartikelen: artikel 2.4, artikel 16.30 Omgevingswet, artikel 160 lid 1 onder b Gemeentewet, artikel 12 Bekendmakingswet in samenhang met afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht en artikel 10.2 lid 1 Omgevingsbesluit. 

Ondertekening 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht, 6 september 2024

 

Hulp en contact Omgevingsplan

Wijzigingen omgevingsplan bekijken

(Bekijken wat 'ter inzage' ligt)

Begane grond van het stadskantoor
Stadsplateau 1, Utrecht

Maandag tot en met vrijdag, 9.00-17.00 uur

Afspraak niet nodig