Onderzoek en cijfers Atlas voor gemeenten

In 2018 is de 20e editie van de Atlas voor gemeenten verschenen. In de Atlas voor gemeenten staat een overzicht van de positie van de 50 grootste gemeenten op 50 punten (indicatoren). Er wordt gekeken naar sociale, fysieke en economische indicatoren. Ieder jaar wordt er naast de vaste indicatoren ook een speciaal thema uitgelicht. Dit jaar is het thema ‘cultuur’.

Bekijk de atlas voor gemeenten 2018 (pdf, 445 kb)

Belangrijkste conclusies 2018

 • Gemeente Utrecht staat op de 4e positie (van de 50) op de cultuurindex. Deze is gebaseerd op verschillende punten (sociale, fysieke en economische indicatoren) en geeft het aanbod per inwoner weer. Op de 1e positie staat Amsterdam, gevolgd door Maastricht en Leeuwarden. Jonge steden zoals Almere en Zoetermeer scoren vrij laag op de ranglijst. Op provinciaal niveau staat de provincie Utrecht op de 5e plek.
 • Utrecht scoort goed op podiumkunsten en op het gebied van letteren (bibliotheken, boekwinkels en antiquariaten). Wat podiumkunsten betreft staat de stad op de 2e plaats binnen de G50 en wat letteren betreft op de 6e plek. Het minst scoort Utrecht in de categorie film (36e plaats).
 • Utrecht is licht gedaald op de sociaal-economische index, van de 3e naar de 4e plek. Amersfoort is gestegen van de 4e naar de 3e positie. Op de 1e en 2e positie staan Amstelveen en Haarlemmermeer.
 • Net als voorgaande jaren neemt Utrecht de 2e positie in op de 'woonaantrekkelijkheidsindex', na Amsterdam en voor Amstelveen.
 • Utrecht is de enige G4-stad die in de top-5 staat van zowel de woonaantrekkelijkheidsindex, de sociaal-economische index als de cultuurindex.

  Samenvattingen vorige jaren

  Extra informatie

  • Cijfers over Utrecht vindt u in WistUdata
  • Meer vergelijkende cijfers met andere gemeenten vindt u bij Statline van het CBS

  Hulp en contact Onderzoek en cijfers

  Telefoon

  14 030

  E-mail

  onderzoek@utrecht.nl