Onderzoek en cijfers WijkWijzer

In de WijkWijzer staan feiten en cijfers over de 10 Utrechtse wijken. U vindt er de nieuwste kerncijfers over de wijk, zoals aantallen inwoners, woningen en banen. Daarnaast staat in de WijkWijzer hoe inwoners hun wijk beleven. De WijkWijzer laat de ontwikkelingen zien van de afgelopen jaren. De meeste cijfers gaan over de periode 2014-2018.

Bekijk de WijkWijzer 2019

Gebruik WijkWijzer

De WijkWijzer is een online dashboard met plaatjes en figuren. U kunt zelf het onderwerp en het gebied kiezen waarover u meer wilt weten. Ook is het mogelijk om een wijk te vergelijken met een andere wijk of met de hele stad. Daarnaast kunt u voor de hele stad en de 10 Utrechtse wijken samenvattingen lezen.

Een aantal resultaten uit de WijkWijzer 2019

 • Bevolking

  Vleuten-De Meern is de grootste wijk, gevolgd door de wijk Noordwest. De wijk Binnenstad is de kleinste wijk. In 2040 zal de stad zijn gegroeid naar 454.891 inwoners. Zuidwest zal dan de grootste wijk zijn.
 • Leeftijd

  De leeftijdsopbouw verschilt sterk per wijk. In Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern wonen in verhouding veel kinderen. In Overvecht wonen in verhouding veel 55-plussers en in de Binnenstad wonen veel mensen van 25 tot en met 34 jaar.
 • Rapportcijfer woning

  Utrechters geven gemiddeld het rapportcijfer 7,5 voor hun woning. Inwoners van Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern beoordelen hun woning met een 8 gemiddeld hoger. In Overvecht en Zuidwest ligt het rapportcijfers voor de woning juist laag.
 • Banen

  Het aantal banen is het grootst in de wijken Binnenstad en Oost. In Noordwest, Zuid en Noordoost zijn juist weinig banen vergeleken met de andere wijken.
 • Onveiligheidsgevoelens

  De onveiligheidsgevoelens zijn het hoogst in Overvecht. Bijna de helft van de inwoners voelt zich daar wel eens onveilig in hun eigen buurt. In Oost is het aandeel van de mensen dat zich wel eens onveilig voelt in de eigen buurt het laagst van alle wijken.
 • Sociale cohesie

  In Noordoost en Oost is de sociale cohesie het hoogst van alle wijken. Dit is in Overvecht het laagst. Sociale cohesie gaat over hoe mensen in de buurt met elkaar omgaan.
 • Actief in de buurt

  Meer dan een kwart van de Utrechters is actief in de buurt. De wijken West, Zuidwest en Overvecht hebben de meeste actieve inwoners.
 • Verkeersveiligheid

  Ongeveer 2 op de 5 Utrechters is tevreden over de verkeersveiligheid in de buurt. In Oost is de tevredenheid het hoogst van alle wijken en in West zijn bewoners het minst tevreden over de verkeersveiligheid.

Eerdere WijkWijzers

Hulp en contact Onderzoek en cijfers

Telefoon

14 030

E-mail

onderzoek@utrecht.nl

Uw mening