Onderzoek en cijfers WijkWijzer

In de WijkWijzer staan feiten en cijfers over de 10 Utrechtse wijken. U vindt er de nieuwste kerncijfers over de wijk, zoals aantallen inwoners, woningen en banen. Daarnaast ziet u in de WijkWijzer hoe inwoners hun wijk beleven. De WijkWijzer laat de ontwikkelingen van de afgelopen 4 jaar zien.

Bekijk de WijkWijzer 2017

De WijkWijzer 2017 is dit jaar geen pdf-rapport, maar een online dashboard met figuren en plaatjes. U kunt zelf het onderwerp en het gebied kiezen waarover u meer wilt weten. Ook is het mogelijk om een wijk te vergelijken met een andere wijk of met de hele stad. De meeste cijfers uit de WijkWijzer 2017 gaan over de periode 2013-2016.

Een aantal resultaten uit de WijkWijzer 2017

  • Bevolking: Vleuten-De Meern is de grootste wijk van Utrecht, gevolgd door de wijk Noordwest. De wijk Binnenstad is Utrechts kleinste wijk. In 2040 zal de stad zijn gegroeid naar 425.400 inwoners. Dan zal Zuidwest de grootste wijk van Utrecht zijn.
  • Leeftijd: De leeftijdsopbouw verschilt sterk per wijk. In Leidsche Rijn en Vleuten-De Meen wonen in verhouding veel kinderen. In Overvecht wonen in verhouding veel 55-plussers.
  • Banen: Het aantal banen is het grootst in de wijken Binnenstad en Oost. In Noordwest, Zuid en Noordoost zijn juist weinig banen vergeleken met de andere wijken.
  • Onveiligheidsgevoelens: De onveiligheidsgevoelens zijn het hoogst in de wijk Overvecht. Meer dan de helft van de inwoners voelt zich daar wel eens onveilig in hun eigen buurt. In Oost is het aandeel van de mensen dat zich wel eens onveilig voelt in de eigen buurt het laagst van alle wijken.
  • Sociale cohesie: In Noordoost is de sociale cohesie het hoogst en in Overvecht het laagst van alle wijken. Sociale cohesie gaat over hoe mensen in de buurt met elkaar omgaan.
  • Verkeersveiligheid: Ongeveer 2 op de 5 Utrechters is tevreden over de verkeersveiligheid in de buurt. In Zuid ligt de tevredenheid het hoogst van alle wijken.

WijkWijzer in voorgaande jaren

Vorige jaren verscheen de WijkWijzer als pdf-rapport. Bekijk de onderzoeken uit 2016 (pdf, 2,6 MB), 2015 (pdf, 1,2 MB), 2014 (pdf, 2,3 MB), 2013 (pdf, 3,6 MB) en 2011 (pdf, 3,6 MB).

Hulp en contact Onderzoek en cijfers

Telefoon

14 030

E-mail

onderzoek@utrecht.nl