Bestuur en organisatie Storing nieuwsbrieven

We versturen weer nieuwsbrieven

Na twee weken uit de lucht zijn geweest, versturen we weer nieuwsbrieven. De applicatie waarmee we de nieuwsbrieven versturen was tijdelijk gesloten in verband met een hack. We hebben passende maatregelen genomen om herhaling in de toekomst te voorkomen.

Blijf op de hoogte

Wilt u, net als ruim 39.000 andere  abonnees, op de hoogte blijven van het nieuws in uw buurt? Of hebt u interesse in een bepaald project of onderwerp? Schrijf u dan in op een van onze nieuwsbrieven. U ontvangt deze per e-mail. Heeft u ook interesse in de Gemeenteberichten (officiële bekendmakingen), onze social-kanalen of de persberichten? Neem dan eens een kijkje op Op de hoogte blijven.

Wat is er gebeurd

Er heeft maandagmiddag 19 februari een ICT-incident plaatsgevonden waarbij een onbekende een mailing met Bitcoin reclame heeft verstuurd via de gemeentelijke nieuwsbrieven voorziening. De mail heeft geen kenmerken van een Utrechtse mailing, en is duidelijk herkenbaar als Spam.

We hebben uit voorzorg de applicatie waarmee we nieuwsbrieven versturen gesloten. Hierdoor hebt u twee weken van ons geen nieuwe nieuwsbrieven gekregen. Een aantal personen heeft door deze hack een spambericht ontvangen. Wij vinden dit heel vervelend en doen er alles aan om dit in de toekomst te voorkomen.

Hoe kon dit incident gebeuren?

De applicatie waarmee Utrecht nieuwsbrieven verstuurt is op 19 februari gehackt vanwege een configuratiefout.

Hoe is het incident ontdekt?

Dankzij continue monitoring is de hack binnen een uur ontdekt. De verzending van de spam is direct onderbroken. Het systeem is uitgebreid onderzocht en heeft geen gevolgschade, ook is er geen informatie verloren gegaan. Uiteraard wordt er alles aan gedaan om het nieuwsbrieven systeem deze week foutloos operationeel te brengen.

Is de spam mail schadelijk?

De inhoud van de mail is onschadelijk.

Datalek

Het incident wordt binnen de geldende termijn van 72 uur gemeld als datalek aan de Autoriteit Persoonsgegevens, omdat onbevoegde toegang is geweest op een systeem van de gemeente, en ontvangers van de mail mogelijk hinder van de Spam ondervinden.

Hebt u vragen? Dan kunt u ons bellen op telefoonnummer 14 030.

Hulp en contact

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur
Donderdag 8.30 - 20.00 uur