Verkiezingen Stemmen voor mensen met een visuele beperking

Op donderdag 23 mei zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. In Utrecht zijn 2 stembureaus speciaal ingericht voor kiezers met een visuele beperking. Bijvoorbeeld blinden en slechtzienden. Deze stembureaus zijn ook geschikt voor mensen die niet kunnen lezen.

Hoe werkt het

In het stemhokje vindt u een soundbox en een stemmal. Vanuit de soundbox leest een stem de partijen en kandidaten voor. Deze stem vertelt ook hoe u het stembiljet kunt invullen met de mal die hier overheen ligt. De mal is een houten hulpmiddel dat om het stembiljet heen zit. In de mal zitten gaatjes. Hierdoor kunt u het juiste bolletje inkleuren op het stembiljet.

De stembureauleden hebben een extra opleiding gevolgd. Zij kunnen u uitleg en begeleiding geven als u dit wilt.

Locaties stembureaus

In Utrecht zijn 2 stembureaus voor kiezers met een visuele beperking, namelijk:

• Stadskantoor, Stadsplateau 1
  • Wijkservicecentrum Vleuten-De Meern, Dorpsplein 1

Bij deze stembureaus kunnen ook mensen zonder visuele beperking stemmen.

Route naar het stembureau in het stadskantoor

Trein en bus (met de trap)

• Ga met behulp van de geleidelijn de trap op aan de A-zijde van het perron. Bij perron C1 en C2 van de bussen.
  • Bovenaan de trap loopt u via de geleidelijn iets rechtdoor en dan rechtsaf richting uitgang Jaarbeurszijde.
  • Volg de geleidelijn door de poortjes. De lijn loopt door het brede poortje.
  • Ga bij het 2e attentievlak rechtsaf richting de schuifdeur.
  • Ga door de schuifdeur en ga rechtdoor.
  • Volg de geleidelijn tot aan de draaideur. Er zit een kleine bocht in.
  • Na de draaideur volgt u binnen bij het stadskantoor de geleidelijn. Na ongeveer 5 meter is er een aftakking naar rechts die leidt naar het stembureau. Als u niet na 5 meter naar rechts gaat, maar de geleidelijn rechtdoor blijft volgen, komt u uit bij de receptie.

Tram (lift)

• Als u de tram uitstapt zet een paar stappen tot de geleidelijn.
  • Volg de geleidelijn in de rijrichting van de tram.
  • Ga na de uit checkpaaltjes rechtdoor tot een trap (4 of 5 treden).
  • Volg onderaan de trap de geleidelijn en ga op het attentievlak rechts en steek het afgesloten spoor over tot de oversteek plaats van de busbaan. Let op: als de tikker ratelt niet oversteken.
  • Na de oversteek plaats, loop rechtdoor tot de tweede attentievlak en steek dan links het fietspad over.
  • Ga bij de attentievlak rechtsaf.
  • Loop rechtdoor tot het tweede attentievlak.
  • Ga linksaf.
  • Volg de geleidelijn tot aan de lift en ga naar boven.
  • Vanuit de lift de geleidelijn volgen tot tweede attentievlak.
  • Ga linksaf tot de draaideur van het stadskantoor.

Tram (trap)

• Als u de tram uitstapt zet een paar stappen tot de geleidelijn.
  • Volg de geleidelijn in de looprichting van de tram.
  • Na de uit checkpaaltjes rechtdoor tot de trap (4 of 5 treden).
  • Volg onderaan de trap de geleidelijn en ga op het attentievlak rechts en steek het afgesloten spoor over tot de oversteek plaats (Let op: als de tikker ratelt niet oversteken).
  • Ga bij het attentievlak rechtsaf.
  • Loop rechtdoor tot het tweede attentievlak.
  • Zet ongeveer 3 stappen rechtdoor (zonder geleidelijn).
  • Ga linksaf voor de trap.
  • Bovenaan de trap ongeveer 5 stappen naar links tot geleidelijn.
  • Volg de geleidelijn rechtsaf tot het tweede attentievlak.
  • Ga linksaf tot de draaideur van het stadskantoor.

Let op: andere route naar het stembureau in wijkservicecentrum Vleuten-De Meern

Op 23 mei is er een kermis voor de deur van wijkservicecentrum Vleuten - De Meern. Hierdoor zijn de normale looproutes naar het wijkservicecentrum niet vrij van obstakels. Medewerkers van het wijkservicecentrum of het stembureau begeleiden u graag naar de ingang van het wijkservicecentrum. Bel het wijkservicecentrum via 030 - 286 92 37.

Woont u in een andere gemeente?

Woont u niet in Utrecht maar wilt u hier wel komen stemmen met de mal en audio-ondersteuning? Vraag dan een kiezerspas aan. Dit doet u bij uw eigen gemeente.

Thuis voorbereiden

U kunt thuis alvast de uitleg en de kandidaten beluisteren. Deze kunt u in het stemhokje nog een keer beluisteren als u dit wilt.

Uitleg van de stemmal en soundbox

Kandidaten lijst 1: D66

Kandidaten lijst 2: CDA / Europese Volkspartij

Kandidaten lijst 3: PVV

Kandidaten lijst 4: VVD

Kandidaten lijst 5: SP

Kandidaten lijst 6: PvdA / Europese Sociaaldemocraten

Kandidaten lijst 7: ChristenUnie-SGP

Kandidaten lijst 8: GroenLinks

Kandidaten lijst 9: Partij voor de Dieren

Kandidaten lijst 10: 50PLUS

Kandidaten lijst 11: Jezus Leeft

Kandidaten lijst 12: DENK

Kandidaten lijst 13: De Groenen

Kandidaten lijst 14: Forum voor Democratie

Kandidaten lijst 15: vandeRegio & Piratenpartij

Kandidaten lijst 16: Volt Nederland

Waarom zelf stemmen?

Bekijk hieronder de video van de Oogvereniging. Zij leggen uit waarom het belangrijk is dat mensen met een visuele beperking zelf kunnen stemmen.

Hulp en contact Verkiezingen

030 - 286 2002