Demonstreren

Iedereen mag een demonstratie organiseren. Dit is een grondrecht. Op deze pagina leest u meer over wat een demonstratie is en hoe het demonstratierecht werkt. U leest ook wat wij doen als u wilt demonstreren.

Wat is een demonstratie?

  • Bij een demonstratie komen in het openbaar meerdere personen samen. Zij laten zien en horen wat hun mening is.
  • Demonstreren gebeurt zonder geweld of ruzie.
  • U hebt geen vergunning nodig om te demonstreren: het mag altijd. Wel vragen wij u om een melding te doen als u een demonstratie wilt organiseren.  Wij kunnen dan samen met u bekijken hoe we u bij uw demonstratie kunnen helpen.
  • Soms is er een tegendemonstratie. Dat is een groep met een andere mening. Dit mag gewoon. Wel houdt iedereen zich aan de regels. Vijandigheid tegen een demonstratie is geen tegendemonstratie. Denk hierbij aan het verstoren of tegenhouden van de andere demonstratie.

Wat is geen demonstratie?

Acties of evenementen voor goede doelen of het werven van leden voor deze organisaties zijn geen demonstraties. Hiervoor kunt u een niet-commerciƫle standplaats of een evenementenvergunning aanvragen.

Waar let u op?

U let op een aantal punten als u demonstreert. U laat bijvoorbeeld de stad weer netjes achter. En u zorgt dat er een contactpersoon aanwezig is op de plek.

Bekijk alle punten waar u op let op de pagina 'Demonstratie melden'

Hulp en advies

We proberen elke demonstratie mogelijk te maken. Bij het organiseren van een demonstratie kunnen we op verschillende manieren helpen. Bijvoorbeeld door:

  • mogelijk te maken dat u op de door u gewenste plek kunt demonstreren.
  • ervoor te zorgen dat de deelnemers aan uw demonstratie een veilige route door de stad kunnen nemen.
  • u te helpen met stroom of een podium als u dat nodig hebt.

We beantwoorden deze vragen en denken met u mee over oplossingen. Ook als u niet goed of geen Nederlands speekt kunnen we u helpen. Elke demonstratie is anders en we beoordelen elke demonstratie apart. Voor advies meldt u uw demonstratie aan. We nemen daarna contact met u op.

Er kunnen extra regels zijn voor uw demonstratie. Dat is alleen zo als dat nodig is voor de openbare veiligheid, het voorkomen van strafbare feiten en voor bescherming van de gezondheid of rechten en vrijheden van anderen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u ergens anders moet demonstreren. We zoeken dan samen naar een oplossing.

Utrecht demonstratiestad

We zijn in Utrecht trots op het demonstratierecht en de vrijheid van meningsuiting. Dat voelt soms als normaal, maar dat is het niet. Daarom heeft burgemeester Sharon Dijksma samen met gemeenteraadsleden het Manifest demonstratierecht van Amnesty International ondertekend. Dit manifest is een lijst met 11 punten om het demonstratierecht te beschermen. Denk hierbij aan:

  • een zo laag mogelijke drempel om een demonstratie aan te melden
  • het open in gesprek gaan met organisatoren
  • de bescherming van demonstranten.

Lees meer over het Manifest demonstratierecht op Amnesty.nl

We hebben met Amnesty International ook de afspraak gemaakt om een paar keer per jaar in gesprek te gaan over demonstreren in Utrecht. Wat gaat er goed en wat kan er beter? Zo blijven we ons best doen om te helpen bij elke demonstratie. Ook blijven we zo kritisch kijken naar hoe we werken. 

Hulp en contact Demonstratie

Telefoon

14 030

E-mail

demonstraties@utrecht.nl