Achternaam kind kiezen

Bij uw eerste kind (met de Nederlandse nationaliteit) kunt u kiezen of het de achternaam van de (duo)moeder of die van de vader krijgt. Ook kunt u kiezen voor een combinatie van de achternamen van de ouders: een dubbele achternaam.

Welke achternaam krijgt uw kind?

Uw kind krijgt bij de geboorte automatisch de achternaam van de vader of (duo)moeder. Dit ligt aan uw situatie. Krijgt het kind op die manier niet de naam die u wilt? Dan kunt u kiezen voor de achternaam van de andere ouder of voor een dubbele achternaam. De achternaam die u kiest voor uw eerste kind geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Is de achternaam vastgelegd? Dan kunt u deze meestal niet meer veranderen.

Voor kinderen geboren tussen 2016 en 2023 is er een tijdelijke regeling om alsnog een dubbele achternaam te krijgen.

Kind met een tweede (buitenlandse) nationaliteit

Heeft uw kind (geboren vanaf 2024) naast de Nederlandse nog een andere nationaliteit? En is volgens die nationaliteit een andere achternaam mogelijk? Dan kunt u voor dit kind ook die achternaam kiezen.

Hoe legt u deze keuze vast?

Wilt u een andere achternaam voor uw kind dan de 'automatische achternaam'? Dit legt u vast bij de gemeente. U komt hiervoor samen naar de afspraak. Dit kan voor de geboorte of (uiterlijk) tijdens de geboorteaangifte.

Wat neemt u mee?

  • Geldig identiteitsbewijs van beide ouders
  • Beide ouders zijn aanwezig bij de afspraak

Afspraak maken

Maak een afspraak om de naam van uw kind vast te leggen.

Maak een afspraak

Langere wachttijden voor afspraken

Door drukte en minder personeel kunt u helaas vaak pas over een tijd langskomen voor een afspraak. Soms lukt het zelfs niet om online een afspraak te maken. Probeer het dan later nog een keer. Vaak lukt het dan wel. En soms komen er plekjes eerder vrij.

Hebt u al een afspraak, maar lukt het u om de afspraak eerder te maken? Vergeet dan niet om uw oude afspraak af te zeggen. Hebt u spoed? Bel ons dan via 14 030.

Sorry voor het ongemak!

Hebt u uw ongeboren (eerste) kind erkend in 2023 en kon u toen nog niet kiezen voor de dubbele achternaam? Of hebt u nog geen keuze gemaakt en wilt u dit alsnog doen voor uw (eerste) kind dat in 2024 wordt geboren? Dit kan bij de aangifte van geboorte. Beide ouders komen dan mee naar de aangifte. Wilt u later alsnog de dubbele achternaam? Dan kan dit niet meer.

Kosten

  • Dubbele achternaam kind erkend in 2023, geboren in 2024: gratis
Zijn al uw gezamenlijke kinderen geboren na 1 januari 2016? En wilt u dat uw kind(eren) een combinatie van de achternamen van beide ouders als achternaam krijgt/krijgen? Van 1 januari tot en met 31 december 2024 geldt een tijdelijke regeling.

Hoe werkt het?

De ouders moeten allebei de dubbele achternaam voor hun kind(eren) willen. Om de dubbele achternaam voor uw kind(eren) vast te leggen komt u als ouders samen bij ons langs. Dit gaat op afspraak. Veel ouders willen waarschijnlijk de dubbele achternaam voor hun kinderen. Houd er rekening mee dat u soms lang moet wachten voordat u aan de beurt bent. Belangrijk is dat u de keuze in 2024 vastlegt bij de gemeente. Dit mag in iedere gemeente. Daarna kan het niet meer. Wij zorgen ervoor dat u allemaal aan de beurt komt, ook al kan dat soms even duren.

Maak een afspraak

Nieuw identiteitsbewijs voor uw kind aanvragen

Verandert u de achternaam van uw kind en heeft het een eigen paspoort of identiteitskaart? Dan vraagt u deze opnieuw aan. Dit betaalt u zelf. U kunt dit meteen doen tijdens uw afspraak voor het veranderen van de achternaam. Uw kinderen zijn aanwezig bij deze afspraak.

Lees wat u mee moet nemen

Geef verandering naam ook door aan…

Is de naam van uw kind veranderd? Wij geven de naamswijziging door aan alle overheidsinstanties. Maar vergeet ook niet om dit door te geven aan andere instanties, zoals uw huisarts, het consultatiebureau, de school, de (sport)vereniging, de bank en de verzekering. Laat ook bijvoorbeeld de naam op de eventuele vliegtickets aanpassen.

Kosten