De Utrechtse singel gaat weer rond

Vanaf 2020 is het weer mogelijk om een rondje te varen over de Utrechtse singel. De gemeente start in april met het maken van het ontwerp tussen de Mariaplaats en het Willemsplantsoen. De hele stad is uitgenodigd om mee te doen. Wanneer het ontwerp er is en het water weer stroomt, is ook het laatste deel van de aanleg de singel in het Stationsgebied klaar.

Wethouder Everhardt: “Een van de hoofdredenen van de aanpak van het Stationsgebied is het herstellen van de singel. Met dit laatste deel vervullen we de wens van het overgrote deel van de Utrechters om de eeuwenoude singel weer rond te maken en Utrechts trots in ere te herstellen.”

Voorbereidend werk
De uitgangspunten voor het ontwerp zijn de aansluiting op het bestaande Zocherpark (de singelstructuur), groen, ecologie en praktische eisen als bevaarbaarheid en eventuele aanlegvoorzieningen. In april worden alvast 13 bomen voorbereid om volgend jaar te worden verplant. Dit zijn de bomen die nu op de plek van de toekomstige singel staan. Ook wordt dit jaar al, vooruitlopend op de definitieve situatie, een tijdelijk fietspad aangelegd langs de Catharijnesingel aan de kant van het toekomstig water. Dit fietspad sluit aan op het bestaande fietspad bij de Bartholomeïbrug tot aan de Marga Klompébrug.

Samen het ontwerp maken
Samen met de buurtbewoners, ondernemers en de stad wil de gemeente het ontwerp maken. Zaterdag 8 april is de eerste bijeenkomst in de vorm van een rondwandeling langs dit deel van de singel. Dan is er ook ruimte om kennis te maken met wat hier kan en mag. In de stappen daarna worden wensen en aandachtspunten opgehaald en maakt een ontwerpbureau samen met een groep betrokkenen het ontwerp. De stad krijgt hiervan een tussenuitslag. Wanneer de gemeenteraad akkoord is, kan eind dit jaar de aannemer worden geselecteerd.

Eerst slopen, dan bouwen
De aannemer sloopt eerst het bestaande verkeersviaduct en de verkeersbak, aangelegd in de jaren '70 vorige eeuw. Daarna gaat deze aan de slag met de aanleg van het water, de oevers en de wegen. Begin 2018 start het werk dat eind 2019 moet zijn afgerond. Op dit moment ligt er nog geen water tussen de onderdoorgang van de singel voor Hoog Catharijne en de Marga Klompébrug. Hiervoor is al wel een definitief ontwerp. Wanneer de onderdoorgang klaar is, start de aanleg van het water daar. Dan is de singel in 2020 weer bevaarbaar voor een rondje om de binnenstad van Utrecht.

Delen op FacebookDelen op Google PlusDelen op LinkedIn

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht