Duurzame huizenroute, zonnepanelenactie en klimaatstraatfeest

Met de duurzame huizenroute, collectieve aankoop van zonnepanelen en het klimaatstraatfeest stimuleert Utrecht de komende weken duurzaamheidsmaatregelen voor met name huiseigenaren. Dit soort initiatieven helpen om de stad klimaatneutraal te maken. “Ik hoop dat het een stimulans is voor Utrechters om hun huis energiezuiniger te maken”, stelt wethouder Lot van Hooijdonk. “We doen in Utrecht al heel veel, maar hebben onze duurzaamheidsdoelstellingen nog niet gehaald.”

Duurzame huizenroute
Tijdens de Duurzame Huizenroute op zaterdag 5 en 12 november stellen huiseigenaren hun huis open. Zij delen hun kennis en ervaring over hoe zij hun huis energiezuiniger maakten. In Utrecht doen 32 bewoners mee. Eén van hen is Joost Brinkman uit Leidsche Rijn. Kortgeleden is zijn woning van het warmtenet afgekoppeld en energiepositief gemaakt. Een energiepositieve woning wekt meer energie op dan het gebruikt. Hij liet een warmptepomp installeren en 27 zonnepanelen op zijn dak en gevel plaatsen. Op 5 november geeft hij een buurtfeestje om dat te vieren en anderen te inspireren. Meer informatie staat op www.duurzamehuizenroute.nl.

Groepsaankoop zonnepanelen
Utrecht wil in 2020 10 procent van de Utrechtse daken hebben voorzien van zonnepanelen. In mei 2017 zaten we op 4,5 procent. Om meer mensen te stimuleren zonnepanelen aan te schaffen, zijn groepsaankopen mogelijk. Dit maakt het voor huiseigenaren makkelijk en voordelig om zonnepanelen aan te schaffen. Alle inwoners van Noord-Holland en Utrecht kunnen zich gratis en vrijblijvend inschrijven vóór 1 november via www.eigenhuis.nl/zon. Eerder schaften al meer dan 250 Utrechters zonnepanelen aan via groepsaankopen.
 
Klimaatstraatfeest
In oktober is de tiende editie van het HIER Klimaatstraatfeest gestart. Deze jubileumeditie van het Klimaatstraatfeest staat in het teken van aardgasvrij wonen. Deelnemers die meedoen met het Klimaatstraatfeest komen alvast voorzichtig in aanraking met de eerste stappen naar een aardgasvrij huishouden en leren meer over de verschillende duurzame alternatieven voor verwarmen, koken en warm water. Kijk voor aanmelden en meer informatie op www.klimaatstraatfeest.nl.

Delen op FacebookDelen op Google PlusDelen op LinkedIn

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht