Elektronweg of Boteyken wordt nieuwe tippelzone

De Elektronweg en de Boteyken, een parallelweg van de Oudenrijnseweg, zijn het meest geschikt als locatie voor een nieuwe tippelzone. Dat heeft het college van B&W besloten op basis van een uitgebreid locatie-onderzoek in heel Utrecht. Beide locaties voldoen aan de criteria van het college voor een tippelzone die niet of nauwelijks overlast geeft. Bewoners uit de omgeving, ondernemers en belanghebbenden van beide locaties en sekswerkers worden deze week geïnformeerd. Vervolgens vindt een consultatie plaats van alle betrokkenen. Eind dit jaar wordt een definitief besluit verwacht van het college van B&W en de gemeenteraad.

 

Europalaan
De gemeente moet op zoek naar een andere locatie voor de tippelzone, omdat op de huidige plek aan de Europalaan een woonwijk komt. In de Merwedekanaalzone worden 6.000 tot 10.000 nieuwe woningen gebouwd.  De huidige tippelzone, met een groep van ruim zestig sekswerkers, moet daarom verhuizen. De nieuwe tippelzone moet uiterlijk 1 januari 2020 in bedrijf worden genomen.

30 jaar ervaring
Het college van B&W wil de tippelzone in Utrecht behouden. De afgelopen 30 jaar heeft deze goed gefunctioneerd. De overlast van straatprostitutie in de stad is afgenomen en hulpverleners kunnen de sekswerkers beter bereiken. Het gaat voor een deel om kwetsbare, verslaafde vrouwen. Wethouder Victor Everhardt: “Door hen een veilige, beschermde werkplek te bieden, kan de gemeente zicht blijven houden op deze groep en hen hulp blijven bieden."

Locatie-onderzoek
De gemeente heeft sinds maart enkele tientallen locaties beoordeeld op geschiktheid. Dit heeft geleid tot een lijst van zeven locaties. Hiervan heeft het college er twee aangewezen als meest geschikt. Ze liggen op ruime afstand van woningen en maatschappelijk functies als scholen en bieden voldoende (sociale) veiligheid aan de sekswerkers, hun klanten en de omgeving. De locaties zijn goed bereikbaar. Ook is het mogelijk de nodige voorzieningen aan te leggen zoals afwerkplekken waar de sekswerkers met hun klant naar toe kunnen en een huiskamer waar hulpverleners aandacht hebben voor hun gezondheid.

Inbreng buurt en betrokkenen en vervolg
De gemeente heeft bewoners uit de omgeving van beide locaties per brief geïnformeerd en telefonisch contact opgenomen met omliggende bedrijven. Later deze maand vindt een consultatie-bijeenkomst plaats voor mensen die in de buurt van de twee locaties wonen of werken. Wethouder Everhardt: “Zij krijgen de gelegenheid aanvullingen te geven op het locatie-onderzoek en aan te geven welke vragen, zorgen of ideeën zij hebben bij de mogelijke komst van de tippelzone in hun buurt. Deze bijdrage vanuit de wijk en ondernemers zorgt ervoor dat het college en de gemeenteraad alle informatie over de twee locaties op tafel heeft om een weloverwogen besluit te kunnen nemen.” Op basis daarvan doet het college eind dit jaar een voorstel aan de gemeenteraad op welke van de twee locaties de tippelzone wordt gevestigd. De gemeenteraad neemt de uiteindelijke beslissing.

Meer weten? 

Delen op FacebookDelen op Google PlusDelen op LinkedIn

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht