Extra inzet inzameling afval en kerstbomen rond feestdagen

De komende tijd stuurt de gemeente Utrecht een brief aan alle huishoudens in de stad. In deze huis-aan-huis brief kondigt de gemeente maatregelen aan, over de gewijzigde inzameldagen voor afval en over het inzamelen van kerstbomen.

De gemeente besteedt extra aandacht aan het ophalen van afval en kerstbomen, omdat de kerstdagen dit jaar vallen op een maandag en een dinsdag. Daardoor wordt het voorafgaande weekend ‘verlengd’.
“Elk jaar zetten we extra capaciteit in, rondom de feestdagen,” zegt wethouder Kees Geldof (Openbare Ruimte). “Ook zien we dat het een enorme uitdaging is om de naar schatting 60.000 kerstbomen (in totaal zo’n 245.000 kilo) op te halen die door onze inwoners worden aangeboden. Rond de laatste jaarwisseling hebben we gemerkt dat de inzameling van kerstbomen lastiger ging dan normaal.”

Kerstbomen
Kerstbomen kunnen niet gecomposteerd worden via het normale groenten-, fruit- en tuinafval (GFT). Kerstbomen worden daarom apart ingezameld, en versnipperd. Het materiaal wordt gebruikt als grondstof, bijvoorbeeld als natuurlijke grondbedekker voor wandelpaden.
Dit jaar wordt de inzameling van kerstbomen wijkgericht uitgevoerd. Gedurende de eerste vier weken van het nieuwe jaar worden in iedere wijk eenmaal per week de kerstbomen huis-aan-huis ingezameld. Daarnaast worden in iedere wijk minimaal twee locaties ingericht waar kerstbomen worden weggebracht. De kerstbomen worden daar in elk geval één keer per dag (behalve op zondag) opgehaald.

Geen (kerst)tak in de groenbak
Alleen al in Utrecht gaat na de kerst 245.000 kilo kerstboom de deur uit. Dat is een enorme hoeveelheid waardevol afval. Veel mensen denken dat een kerstboom ook GFT is. Heel begrijpelijk, maar een kerstboom mag absoluut niet bij het GFT-afval. “Stop geen tak in de bak! Het verwerken van kerstbomen duurt veel langer dan bij het gewone gft-afval,” aldus dr. Groen. “Door de kerstbomen apart in te zamelen, kunnen we hier straks opnieuw van genieten. Er wordt namelijk compost van gemaakt. Dat wordt in Utrecht weer ingezet als bodemverbeteraar en draagt dus bij aan een groenere stad.”

In de Afvalwijzerapp vinden inwoners informatie over inzameldagen en afvalscheiding. “Gebruik de app en je weet precies wanneer ze wat komen halen, óók als de ophaaldagen verschuiven met de feestdagen. Zo zorgen we samen voor een schone en een groene stad.”

Meer informatie: www.utrecht.nl/afval

Delen op FacebookDelen op Google PlusDelen op LinkedIn

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht