Jaarwisseling in Utrecht beheersbaar en gezellig

De jaarwisseling was voor de meeste inwoners van Utrecht feestelijk. Velen vierden het in eigen huis of bij vrienden of familie. Ook waren er veel feesten in de stad. Volgens de voorlopige rapportages van politie en brandweer is het vannacht rustiger dan vorig jaar. De ambulancedienst had het beduidend drukker. De sfeer was gemoedelijk en er waren geen grote incidenten. Dankzij de inzet van hulpdiensten was het een beheersbare nacht. Wel vonden ook dit jaar weer autobranden plaats, al waren dat er dit jaar weer een aantal minder dan het voorgaande jaar.

Burgemeester Jan van Zanen over de autobranden: β€˜De nacht was beheersbaar en gezellig. Er waren deze nacht weliswaar minder (17 i.p.v. 24 in 2016-2017) autobranden dan vorig jaar, het zijn er nog steeds te veel. Het gemak waarmee de daders zoiets lijken te doen is onvoorstelbaar en onacceptabel. Waar dat kan worden ze, met door politie en bewoners verzameld bewijsmateriaal, vervolgd. De daders denken niet aan de ingrijpende gevolgen voor de eigenaren en voor de mensen uit de buurt. De brandstichters zijn vaak jongeren met een problematische achtergrond en zijn dikwijls zware mediagebruikers wat volgens onderzoekers kan duiden op onderling besmettingseffect. Het zijn sneue lui, die de aandacht moeten krijgen die ze verdienen, want waar dat kan zullen ze worden vervolgd.’

De inzet van politie en hulpdiensten was groot en de samenwerking goed. Op bepaalde momenten moest er samen worden opgetrokken om het beheersbaar te houden. De zichtbare inzet van politie was daarbij genoeg om de rust binnen korte tijd terug te laten keren. Voor de ambulancedienst was het een bijzonder drukke nacht met 58 spoedritten en zijn ambulances meerdere keren lekgereden door glas op straat.

Over de nieuwe traditie van de succesvolle samenwerking tussen vrijwilligers en professionals zegt burgemeester Jan van Zanen: 'Meer dan honderdvijftig vrijwilligers (ca.100 in 2016-2017), inwoners van verschillende Utrechtse buurten, hebben vannacht geholpen de jaarwisseling goed te laten verlopen. Zij organiseerden activiteiten voor jongeren op oudejaarsdag, surveilleerden 's avonds en 's nachts op straat en spraken jongeren aan op hun gedrag. Dat zijn heel veel extra ogen en oren in de stad. Zij, en natuurlijk de vrouwen en mannen van politie, brandweer, jongerenwerk, ambulancedienst en Toezicht en Handhaving hebben hard gewerkt aan een veilige jaarwisseling. Ik waardeer die inzet enorm.’

Vanochtend (1 januari) om half acht is gestart met het opruimen van vuurwerkafval en ander zwerfvuil op doorgaande wegen en de busbanen. Veel Utrechters ruimen samen met buurtgenoten de rommel op.

Onderstaande cijfers (over de periode 31 december 18.00 uur tot en met 1 januari 06.00 uur) zijn gebaseerd op de voorlopige rapportages van de politie, brandweer en de ambulancedienst over het verloop van de jaarwisseling.

201820172016
Politie
Aanhoudingen232030
Brandweer
Uitruk brandweer80182189
Binnenbranden638
Buitenbranden/kleine brandjes26/2565/76131/73
Autobranden172437
Ambulance

 

Spoedritten58740
Delen op FacebookDelen op Google PlusDelen op LinkedIn

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht