Literatuurbeurzen Gemeente Utrecht uitgereikt tijdens City2Cities 2015

Anne Broeksma, Roelof ten Napel en Marieke Rijneveld krijgen ieder een C.C.S. Crone Stipendium van €2500,- toegekend. Dat maakte Margriet Jongerius, wethouder Cultuur van de gemeente Utrecht, vanavond bekend tijdens het internationale literatuurfestival City2Cities.

De Utrechtse literatuurbeurzen worden tweejaarlijks uitgereikt en zijn bedoeld om een volgende publicatie mogelijk te maken. De jury bestond dit jaar uit voorzitter Annie Brouwer-Korf (oud burgemeester van Utrecht), Marijke van Dorst (organisator Salon Saffier) en Esther Jansma (dichter en winnaar C.C.S. Croneprijs 2014).

De drie winnaars werden door de jury gekozen uit in totaal zeven genomineerden. Naast Anne Broeksma, Roelof ten Napel en Marieke Rijneveld waren ook Franka Hummels, Frank Heinen, Anne Eekhout en Roman Helinski genomineerd.

Juryvoorzitter Annie Brouwer-Korf: 'Alle zeven zijn veelbelovend, alle zeven hebben de basisvereisten voor het schrijverschap op zak, alle zeven leveren kwaliteit. De jury heeft daarom gemeend te moeten kiezen voor die schrijvers die probeerden in hun werk iets nieuws te bewerkstelligen, die zo’n eigen toon hebben dat ze risico’s nemen en op zoek gaan naar nieuwe vormen.'

Over de winnaars

Anne Broeksma (1987)
Publicatie(s): Regen kosmos kamerplant (Atlas|Contact, 2014)
De jury: ‘Hier wordt niet gekunsteld poëtisch gedaan. De gedichten van Anne Broeksma zijn niet braaf; bovendien zijn ze wars van poëtische clichés.’

Roelof ten Napel (1993)
Publicatie(s): Constellaties (Atlas|Contact, 2014)
De jury: ‘Sfeervolle, poëtische en intieme situatieschetsen van een schrijver die zich wil zich richten op datgene wat we nog niet begrijpen, wat anders is.’
 
Marieke Rijneveld (1991)
Publicatie(s): Kalfsvlies (Atlas|Contact, te verschijnen: juni 2015)
De jury: ‘Gedichten met een moedige vorm: door de lange wijdlopige regels lijken de teksten net proza. Maar als je ze hardop leest dan hoor je ritme en muzikaliteit .’

De C.C.S. Crone Stipendia
De C.C.S. Crone Stipendia worden eens in de twee jaar uitgereikt, afgewisseld met de C.C.S. Crone Prijs voor het oeuvre van een Utrechtse auteur. Beiden worden ter beschikking gesteld door de Gemeente Utrecht en uitgereikt i.s.m. Het Literatuurhuis.

Laureaten uit het verleden zijn onder andere Vrouwkje Tuinman, Joost de Vries, Peter Knipmeijer, Alexis de Roode en Ellen Deckwitz.

Over City2Cities
Het internationale literatuurfestival City2Cities is een productie van Het Literatuurhuis, Utrecht (tevens organisator van De Nacht van de Poëzie, Festival Literaire Meesters en het NK Poetry Slam). Het festival vindt dit jaar plaats in het monumentale Postkantoor Neude. Op 15 & 16 mei treden tientallen schrijvers uit binnen- en buitenland op onder wie Nick Cave en Michel Houellebecq. Beide avondprogramma's zijn uitverkocht.

Op zaterdagmiddag 16 mei is vanaf 12.00 uur het Postkantoor open voor iedereen. Met een boekenmarkt, films, expositie schrijversbrieven, live muziek en vele andere activiteiten.

Zie city2cities.nl voor meer informatie.

Delen op FacebookDelen op Google PlusDelen op LinkedIn

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht