Nieuwe Helden van Utrecht

Zes Utrechtse initiatieven crowdfunden voor een socialer Utrecht

De campagne ‘De Nieuwe Helden van Utrecht’ is vandaag gestart. Zes Utrechtse initiatieven krijgen vier weken de tijd om de financiering voor hun idee voor een beter, schoner, veiliger en socialer Utrecht te realiseren. Weten de initiatieven in 30 dagen tijd 50% van hun doelbedrag via het online platform www.utrecht-crowdfunding.nl op te halen, dan financiert Gemeente Utrecht de overige 50%. Deze campagne is een initiatief van de gemeente Utrecht, de Vrijwilligerscentrale Utrecht en de Utrechtse Uitdaging in samenwerking met de 1%Club.

Utrechters met een initiatief konden zich tot 27 augustus aanmelden als Nieuwe Held van Utrecht. Twintig initiatiefnemers hebben dit gedaan. Wethouder Margriet Jongerius: “Deze initiatiefnemers tonen lef door op een innovatieve wijze steun en geld voor hun initiatief te vragen. De kracht die deze mensen opbrengen willen wij graag versterken.”

De Nieuwe Helden van Utrecht
Een jury heeft uit de twintig aanmeldingen zes projecten geselecteerd:

- Biologische voedseltuin
Voedseltuin Overvecht is een gezamenlijke biologische moestuin. Buurtbewoners en cliënten/bewoners van maatschappelijke instellingen tuinieren samen en delen de oogst. De tuin is onderdeel van een lokale, groene en sociale keten: ProefLOKAAL. Romero Gomes Monteiro crowdfund voor een buurtlandwinkeltje bij de voedseltuin.

- App voor daklozen
Op straat spreekt een dakloze vaak iemand aan voor een bed, bad of brood-bijdrage. Een enkeling geeft daadwerkelijk iets. De wil om te geven is er, maar men is onzeker over de juiste besteding of heeft geen cash op zak. Daarom introduceert Kristy van Lammeren GiveMeShelter; een app waarmee je eenvoudig voor de dakloze een slaapplek bij SleepInn kunt betalen.

- Zwerfbioscoop
Opgedoekt is de zwerfbioscoop van Utrecht. Iedere keer wordt een nieuwe onconventionele locatie omgetoverd tot een tijdelijke cinema. Opgedoekt laat zich inspireren door de vertoningslocatie en vertoont films die het verdienen gezien te worden. De locatie en het filmprogramma blijven geheim tot op de dag van vertoning. Avital de Rooze & Janneke van Laar, organisatoren van Opgedoekt, hebben als doel Utrechtenaren de stad te doen ontdekken en willen zorgen voor een verbreding in het cultureel aanbod.

- Sociale ontmoetingsplaats waar koken en verbinden centraal staat
Resto Van Harte is de plek waar je kan ervaren dat je van betekenis bent, dat je erbij hoort, waar je plezier hebt samen en kunt leren. Met dat uitgangspunt betrekken ze buurtbewoners bij levendige, gezellige diners en programma’s vooral bij elkaar. Zo wordt de wijk leuker en meer een thuis voor bewoners, jong, oud, rijk, arm en met allerlei achtergronden en culturen. Jolanda Panis van Resto vanHarte gaat crowdfunden voor 5 van VanHartediners.

- E-democratie discussieplatform
Argu is een e-democratie discussieplatformvoor ieder die mee wil denken over het oplossen van problemen. Argu maakt discussies overzichtelijk door vraagstukken,voorstellen en argumenten centraal te stellen. Argu wil burger, politiek en bestuurdichter bij elkaar brengen, zodat onze democratie opener en transparanter is.

“Met het vindbaar maken van raadsinformatie, maken we politiek een stuk toegankelijker. Zo weten mensen beter wat er speelt in Utrecht en kunnen ze direct inspraak hebben op beleid.”  Joep Meindertsma

- Sleekistenrace
Ter land, Ter Slee en In De Lucht verbindt, vermaakt en activeert een brede groep van inwoners uit Utrecht. Met een sleekistenrace wil initiator Robbert Maas leefbaarheid, ondernemerschap, creativiteit en samenwerking in de Uithof versterken.

“Niet alleen versterkt dit de leefbaarheid in spookstad De Uithof, het maakt ons ook net zo vrolijk, actief en verbonden als in de zomer!” Robbert Maas

Civic crowdfunding
Civic crowdfunding is het online fondsenwerven via een grote groep kleine financiers om initiatieven te realiseren. Hiermee is civic crowdfunding dé nieuwe manier waarop een gemeente samen met burgers, verenigingen en bedrijven lokale initiatieven kan realiseren door de inzet van tijd, kennis en geld. En op deze manier een sociale, maatschappelijke en ecologische impact te creëren.

Samen met de stad
In Utrecht hechten we veel waarde aan de kracht, kennis en ervaring die in de stad aanwezig is en willen we zoveel mogelijk mensen betrekken en invloed geven en plannen maken samen met de stad. Ook zoeken we gezamenlijk naar andere en nieuwe vormen van samenwerking en participatie Met deze ‘civic crowdfunding’ methode, kan de gemeente samen met burgers, maatschappelijke organisaties, verenigingen en bedrijven, ervaren of deze methode een goede aanvulling is op de al bestaande mogelijkheden om goede ideeën waar te maken.

 

 

 

Delen op FacebookDelen op Google PlusDelen op LinkedIn

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht