Nieuwe openbare toiletten in binnenstad en stadsparken

Vier Utrechtse stadsparken krijgen permanente toiletvoorzieningen. De binnenstad krijgt vier verzinkbare toiletliften die geschikt zijn voor zowel mannen als vrouwen. Geen enkele andere gemeente heeft zo veel toiletvoorzieningen van dit unieke type verzinkbare toiletliften.

De eerste verzinkbare toiletlift wordt komend voorjaar geplaatst op de Mariaplaats, waarna er nog twee volgen op het Janskerkhof. De vierde toiletlift komt mogelijk op de Neude; hier wordt nog locatieonderzoek uitgevoerd. "Met deze nieuwe sanitaire voorzieningen dragen we bij aan een gastvrije stad, waarbij we rekening houden met het zittend en staand toiletgebruik," licht wethouder Kees Geldof (Openbare Ruimte) de plannen toe. "In de binnenstad worden nu iedere donderdagavond tot maandagochtend plastic plaskruizen geplaatst. De verzinkbare toiletliften zijn een forse verbetering voor de uitstraling van de openbare ruimte."

Openbare toiletten in stadsparken
In de Voorveldsepolder, Lepelenburg, Julianapark en Wilhelminapark komen permanente toiletvoorzieningen. Deze bevatten minimaal twee toiletten (waarvan één toilet voor mindervaliden) en twee urinoirs. Ook is de eenheid voorzien van een gelegenheid om baby’s te kunnen verschonen.

In het Julianapark wordt de bestaande sanitaire voorziening aangepast, zodat deze beter en langer toegankelijk wordt. Komend voorjaar verwacht de gemeente de nieuwe voorzieningen in het Julianapark en Voorveldsepolder op te leveren, vóór de start van het recreatieseizoen. De voorzieningen in Lepelenburg en Wilhelminapark komen in de loop van 2018 beschikbaar in verband met nog te doorlopen procedures. Omwonenden, belangengroepen en bezoekers worden betrokken om tot een goede inpassing van de sanitaire voorzieningen te komen. De gemeente gaat nog onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om ook toiletvoorzieningen te realiseren in het Griftpark en het Máximapark.

Horeca
Naast de openbare toiletten, kunnen binnenstadbezoekers ook gebruik maken van de toiletten in bijvoorbeeld gemeentelijke fietsenstallingen, het Stadskantoor en het Stadhuis. Met de Utrechtse horeca is in het convenant Veilig Uitgaan afgesproken dat ook niet-klanten gebruik mogen maken van de toiletvoorzieningen.

Voorbeeld van een verzinkbare toiletlift. De aanduiding ‘dames’ en ‘heren’ zal voor de Utrechtse variant aangepast worden naar ‘WC’ en ‘Urinoir’.

Delen op FacebookDelen op Google PlusDelen op LinkedIn

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht