Onthulling gedicht voor paus Adrianus

Een dag na de 494e sterfdag van paus Adrianus VI onthult wethouder Kees Geldof (Openbare Ruimte, Erfgoed en Monumenten) een gedicht van Els van Stalborch. De tekst is gebeiteld in steen en is een fragment uit een ode aan de in Utrecht geboren paus Adrianus VI.

''Het straatbeeld van Utrecht is op meer plekken verfraaid met dichtregels,'' zegt Kees Geldof. ''Maar een gedicht op deze plek completeert de ‘paus-hoek’, tezamen met het Paushuize, het standbeeld van Adrianus en de straatnaam Pausdam."

Eerste Nederlandse paus
De paus-steen is in het plaveisel van de Kromme Nieuwegracht gelegd, vlakbij het standbeeld van Adrianus VI en recht tegenover het Paushuize. Deze eerste Nederlandse paus werd in 1459 in Utrecht geboren.

Gedicht van Els van Stalborch
Het gedicht is geschreven door Els van Stalborch, een van de veertien dichters van het Utrechts Stadsdichtersgilde. Twee jaar geleden droeg zij het gedicht op, bij de onthulling van het standbeeld van Adrianus. De tekst op de paus-steen luidt:

Jouw wit gewassen woorden wekten
slangen onderhuids en wat je
wilde viel in slaap in een rimpel
van de tijd en werd na eeuwen
wakker. Jij overleefde niet.
Je kon niet weten dat jouw strijd
nog alle weelderige tongen splijt
en Utrecht jou niet is vergeten.

De paus-steen kwam tot stand met steun van het Utrechts Stadsdichtersgilde, het Prins Bernhardfonds en het K.F. Heinfonds.

 

 

Delen op FacebookDelen op Google PlusDelen op LinkedIn

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht