Restauratieonderzoek Domtoren start in september

Het onderzoek naar de restauratie van de Domtoren gaat in september van start. De onderste twee delen van de toren (tot zeventig meter) worden vanaf 11 september met behulp van een hijskraan onderzocht. Een week later start de bouw van een steiger in de lantaarn van de Domtoren. De lantaarn is het achtkantige deel van de toren, tussen 70 en 95 meter hoog, waar het grootste deel van de restauratie plaatsvindt. De bouw van de steiger duurt ongeveer zes weken. Het restauratieonderzoek moet in de eerste helft van 2018 zijn afgerond.

Tijdens het onderzoek van de lantaarn worden de stenen handmatig beklopt en in detail opgenomen.  Ook worden de stenen gefotografeerd. Een volledige steiger vanaf de grond is pas nodig als het restauratiewerk start. Zo blijft de Dom nog wat langer zichtbaar voor bewoners en bezoekers van de stad. De 112 meter hoge toren blijft tijdens het onderzoek geopend voor bezoekers, behalve op enkele dagen tijdens de directe opbouw van de steiger rondom de lantaarn.

Om op deze hoogte een steiger te kunnen bouwen, begint steigerbouwer LSB-Groep dinsdag 5 september al met  voorbereidend werk, zoals het inrichten van de bouwplaats en het plaatsen van hekken en een lift langs de noordkant van de toren. De bouwplaats wordt weer afgebroken als de steiger klaar is.

Veiligheidsplatforms
Om de steiger veilig te kunnen bouwen, worden er twee veiligheidsplatforms geplaatst op vijf meter hoog. Hierdoor is in de week van 11 september de route vanaf het Domplein naar de Servetstraat afgesloten voor al het verkeer. Dat duurt ongeveer drie dagen. De alternatieve route staat dan vanaf het Domplein met borden aangegeven. De platforms zorgen ervoor dat het Domplein en de directe omgeving tijdens de bouw van de steiger veilig bereikbaar blijven voor bezoekers en voorbijgangers. Ook hulpdiensten en vergunninghouders kunnen tijdens de bouw van de steiger vanaf het Domplein de Servetstraat gewoon bereiken.

 

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht