Utrecht ondertekent Kopenhagen Consensus: Gezond stedelijk leven voor iedereen

Utrecht is de eerste stad in Nederland die de Kopenhagen Consensus ondertekent. Daarmee is Utrecht een van de vijfenzestig steden in Europa die zich verbinden aan gezondheid en welzijn als belangrijke pijlers voor stedelijke ontwikkeling. De Kopenhagen Consensus past in de ambitie van Utrecht om gezondheid centraal te stellen in stedelijke ontwikkeling.

Europese steden kennen veel gezamenlijke gezondheidsopgaven, zoals het tegengaan van overgewicht bij kinderen, blootstelling aan luchtverontreiniging of armoede. Het uitwisselen van kennis en ervaringen helpt enorm bij het verkleinen van gezondheidsverschillen en gezondheidsachterstanden. Voorbeelden in Utrecht zijn onder meer de Utrechtse JOGG aanpak van overgewicht, de investeringen in fietsen, lopen en andere duurzame vormen van mobiliteit en de breed opgezette volksgezondheidsmonitor Utrecht.

Wethouder Victor Everhardt (Volksgezondheid): "Tweederde van de Europese inwoners woont in stedelijke gebieden. Steden zoals Utrecht zijn in de unieke positie om bij te dragen aan de gezondheid van mensen, door partijen uit verschillende sectoren samen te brengen."

De Kopenhagen Consensus is opgesteld door het WHO European Healthy Cities Network. Dit is een samenwerkingsverband van Europese steden op het gebied van gezondheid en gezonde stedelijke ontwikkeling. Utrecht is in 2017 als eerste stad in Nederland lid geworden van dit WHO Healthy Cities Network. Hiermee sluit de stad aan bij internationale kennis en het netwerk op het gebied van gezondheidsopgaven in stedelijke ontwikkeling.

Meer informatie: 

 

Delen op FacebookDelen op Google PlusDelen op LinkedIn

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht