Utrechtse buslijn 1 volledig elektrisch

Op de Utrechtse buslijn 1 rijden vanaf woensdag 6 september tien volledig elektrische bussen. De inzet van uitsluitend elektrische bussen op zo’n drukke lijn is een landelijke primeur. De lijn tussen Hoograven en de Vechtsebanen in Overvecht vervoert jaarlijks zo’n 2 miljoen reizigers in ongeveer tweehonderd ritten per dag. Qbuzz-directeur Michel van den Munckhof, gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof (provincie Utrecht) en de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk presenteerden dinsdag de gloednieuwe twaalfmeterbussen.

De bussen staan garant voor zero emissie: geen enkele uitstoot van uitlaatgassen zoals stikstoffen en fijnstof. Ook levert dit jaarlijks een besparing op van 900.000 kg CO2. De nieuwe bussen zijn aanmerkelijk stiller en comfortabeler, terwijl het ontbreken van uitstoot de luchtkwaliteit verbetert. Vervoerder Qbuzz, gemeente en provincie Utrecht zetten hiermee een grote en belangrijke stap in energietransitie en duurzaam openbaar vervoer. Krap een jaar geleden investeerden vervoerder, provincie en stad gezamenlijk vier miljoen euro om dit mogelijk te maken.

Klimaatneutraal in 2030
De provincie heeft de ambitie dat in 2028 het stads- en regionaal openbaar vervoer volledig zonder uitstoot van uitlaatgassen is. Gedeputeerde mobiliteit Jacqueline Verbeek-Nijhof: “Het is niet realistisch om in één slag het gehele wagenpark te vernieuwen en dat is ook niet nodig. We zoeken daarbij naar kansen die zich aanbieden en die zijn er volop! De sneltram rijdt volledig op groene stroom en dat gaat ook gebeuren met de trams voor de nieuwe Uithoflijn.”

Utrecht wil een klimaatneutrale stad zijn in 2030 en voor de luchtkwaliteit wordt gestreefd naar de WHO-advieswaarde. Schoon vervoer levert daar een belangrijke bijdrage aan. Met de milieuzone, het fietsplan, het netwerk van laadpalen voor elektrische auto’s én met de elektrische bussen investeert wethouder milieu, duurzaamheid en verkeer en vervoer, Lot van Hooijdonk, in een gezondere stad. “Deze bussen zijn stiller en comfortabeler en dus beter voor zowel reizigers als omwonenden en medeweggebruikers.  Het verdwijnen van uitlaatgassen belangrijk is voor de luchtkwaliteit”, zegt Van Hooijdonk. “Dit is een grote stap, maar uiteindelijk willen we dat de hele vloot elektrisch wordt.”

Lokaal leren
De tien elektrische bussen brengen de meest geschikte techniekoplossing voor de drukke stadslijn 1. Concessiedirecteur Qbuzz Michel van de Munckhof: “Door intensieve monitoring gaan we het komend jaar leren van het rijden met deze bussen; energieverbruik, batterij optimalisatie, seizoensinvloeden en meer. Dit brengt ons kennis en ervaring om te kunnen opschalen. Daarnaast testen we verschillende laadtechnieken en zijn we actief in gesprek met busleveranciers om in te spelen op de vervoersbehoefte van de toekomst.” Ook gaat U-OV aan de slag met de energietransitie; de batterij in de bus kan naast laden ook ontladen. Als er bijvoorbeeld in de avonduren een piek is in de stroomafname op het energienet, worden de bussen gebruikt om er stroom uit te halen voor bijvoorbeeld de wasstraat op de remise. Dit is uniek in Nederland en ontlast het stroomnet.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Utrecht, provincie Utrecht en U-OV.

Delen op FacebookDelen op Google PlusDelen op LinkedIn

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht