Wethouder Geldof opent Open Monumentendag Utrecht

Op zaterdag 9 september vindt in Utrecht de 31e Open Monumentendag plaats. Het landelijke thema dit jaar is 'Boeren, burgers en buitenlui'. In Utrecht verricht wethouder Kees Geldof (Erfgoed en Monumenten) op vrijdag 8 september, om 20.00 uur de officiële opening van de Open Monumentendag in Villa Jongerius. “Utrecht is met zo’n drieduizend monumenten de monumentenstad bij uitstek,” zegt wethouder Geldof. “Eerder dit jaar is de Visie Religieus Erfgoed verschenen waarin we als gemeente hebben beschreven hoe we willen omgaan met bijvoorbeeld monumentale kerken en kerktorens.”

Tijdens de Open Monumentendag zijn meer dan zeventig Utrechtse monumenten opengesteld voor publiek, waarbij drie thema’s centraal staan: monumenten als ontmoetingsplaats, de veranderende stad, en het Nieuwe Bouwen & De Stijl.

Van Stadhuis tot rioolgemaal
Op zaterdag 9 september is onder meer het Stadhuis aan de Korte Minrebroederstraat te bezichtigen. Juniorgidsen (leerlingen uit groep 7 en 8) verzorgen van 10.30 tot 16.30 uur ieder half uur een rondleiding. Kees Geldof zal bij de eerste rondleiding aanwezig zijn. Daarna zal hij om 12.30 uur de openstelling verrichten van het historische rioolgemaal (Van Esveldstraat 23, nabij de Kardinaal de Jongweg). Bezoekers kunnen tussen 10.00 en 17.00 uur een uniek kijkje nemen in dit onopvallende monumentale pand dat van binnen des te indrukwekkender is.

Tijdens Open Monumentendag zijn er meer panden en kerktorens te bezichtigen die eigendom zijn van de gemeente Utrecht:
- Jacobikerk en –toren (St. Jacobsstraat 171; de toren is eigendom van de gemeente)
- Kleine Vleeshal (Lange Nieuwstraat 34)
- Regentenzaal Burgerweeshuis (NV-huis, Springweg 102c)
- Buurtoren (Buurkerkhof 10)
- Stadsschouwburg (Lucasbolwerk 24)
- Hovenierswoning ‘Huis van Mien’ (Van Zijstweg 51)

Daarnaast is ook het gemeentelijke Wijkbureau Oost-Noordoost (F.C. Donderstraat 1) opengesteld. In Leidsche Rijn wordt gevierd dat 20 jaar geleden het Romeinse schip werd opgegraven. Er zijn hier twee speciale rondleidingen: een in het museum bij het schip (Castellum Hoge Woerd, Hoge Woerdplein 1) en een daarbuiten, langs enkele monumentale boerderijen en de vindplaats van het schip.

Het complete programma is te vinden op de website: www.openmonumentendagutrecht.nl en in de speciale Monumentenkrant die vanaf 2 september in de stad wordt verspreid.

 

 

Delen op FacebookDelen op Google PlusDelen op LinkedIn

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht