nieuwsbericht gemeente Utrecht

De gemeente heeft een aanvraag gekregen voor de start van een coffeeshop op het bedrijventerrein aan de Elektronweg. Het college van burgemeester en wethouders staat positief tegenover de locatie. De plek ligt buiten een woonwijk op een industrieterrein, zit aan verschillende uitvalswegen en voldoet aan de criteria van het Utrechtse coffeeshopbeleid. Bovendien zorgt een nieuwe coffeeshop voor spreiding van het aanbod door Utrecht, waardoor de druk op bestaande locaties in de stad afneemt. Belanghebbenden kunnen reageren op de aanvraag via een zienswijze voordat we een vergunning verlenen.

In Utrecht is ruimte voor maximaal 17 coffeeshops. Momenteel zijn er 11 in de stad en is er dus ruimte voor een nieuwe coffeeshop. Het is belangrijk dat het aantal coffeeshops in de stad past bij de vraag. Te weinig aanbod in de stad kan namelijk negatieve gevolgen hebben, zoals illegale verkooppunten en een hoge (verkeers)druk op bestaande shops. Dat kan weer tot meer overlast leiden. 

Strenge eisen

De gemeente stelt strenge eisen aan coffeeshops. Coffeeshophouders maken een beheerplan, met afspraken over de veiligheid van de omgeving, de inzet van beveiligers en het voorkomen van overlast. De gemeente let erop dat coffeeshophouders zich aan deze afspraken houden, en treedt op als dat niet gebeurt. In het uiterste geval kan de vergunning worden ingetrokken.

Vervolgproces

De aanvraag voor de coffeeshop kan vragen oproepen bij ondernemers, organisaties en bewoners in de omgeving. Daarom houdt de gemeente een informatieavond voor direct betrokkenen. Daar wordt toelichting gegeven op de aanvraag en vertelt de ondernemer over het plan voor de coffeeshop en het beheerplan om overlast te beperken. Betrokkenen kunnen reageren op de aanvraag voor de coffeeshop via een zienswijze. Deze zienswijzen worden meegewogen voordat we een vergunning verlenen. 

Meer weten over het coffeeshopbeleid in Utrecht? Kijk op www.utrecht.nl/softdrugs

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht