Bijzonder nieuw kunstwerk op begraafplaats Tolsteeg

Op begraafplaats Tolsteeg staat een nieuw kunstwerk, waarin nabestaanden de naam van hun overleden geliefde kunnen aanbrengen als een graf opgeheven wordt. Het kunstwerk bestaat uit een dakruiter, een bewegend naamplaatjesmonument en een klokje. Dit klokje kan geluid worden tijdens de begrafenis.

De dakruiter is een siertorentje die ooit op het dak stond van een van de gebouwen op het voormalig slachthuisterrein aan de Amsterdamsestraatweg. Toen het slachthuis in 1988 de deuren moest sluiten, werden veel gebouwen op het terrein gesloopt, andere kregen een nieuwe bestemming. Deze dakruiter had een uurwerk en een klokkenspel ontworpen door de directeur Gemeentewerken F.J. Nieuwenhuis rond 1895.

Het Uitvindersgilde, in de personen van Boele Zwanenburg en Roland Lips, werd uitgekozen om de dakruiter te voorzien van een stevig onderstel. In hun ontwerp herhalen stijlelementen uit het ruim 100 jaar oude sierlijke houten torentje zich op een stoere en krachtige manier.

Wethouder Openbare Ruimte, Susanne Schilderman onthulde het nieuwe kunstwerk in de avond van  2 november op Allerzielen, een gedenkdag uit de rooms-katholieke traditie: “Met dit kunstwerk is er een permanente herinnering aan zij die niet meer bij ons zijn. Een mooie invulling met een bijzondere geschiedenis die door nabestaanden aangedragen is. Ik waardeer de inzet van de verschillende partijen die zich ervoor hebben ingezet om zo’n bijzondere plek voor rust en herdenking te creëren op de Utrechtse begraafplaats”, aldus wethouder Schilderman

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht