BuurtBuik wint Utrechtse Toegankelijkheidsprijs 2019

BuurtBuik is de winnaar van de Toegankelijkheidsprijs 2019. Maarten van Ooijen reikte de prijs vandaag uit bij het ZIMIHC Theater Stefanus. Meer dan 1700 mensen hebben meegedaan aan de publieksstemming en gestemd op zijn of haar favoriet. BuurtBuik heeft uiteindelijk de meeste stemmen weten te bemachtigen.

Bij BuurtBuik is iedereen welkom. BuurtBuik bereidt gratis maaltijden van overvloedig eten van supermarkten, winkeliers en horeca. Zo gaan ze voedselverspilling tegen. Vrijwilligers met en zonder beperking halen het eten op en koken er vervolgens gezamenlijk een diner van. Iedereen is welkom om aan te schuiven. BuurtBuik is uiteraard rolstoeltoegankelijk. BuurtBuik heeft een bedrag gewonnen van € 3.000,-.

Tweede en derde prijs
De tweede prijs, een geldbedrag van € 2.000,-, gaat naar Villa Vrede. Villa Vrede is een (t)huis voor ongedocumenteerden in Utrecht. Door verschillende activiteiten in en met de buurt te organiseren heet de Villa iedereen welkom. Geen taal, leeftijd, cultuur, gender of religie is een belemmering om mee te doen. Villa Vrede is uniek in haar toegankelijkheid voor vrijwillige inzet voor een kwetsbare groep. De derde prijs, € 1.000,-, gaat naar Natuurspeeltuin De Hoef. Natuurspeeltuin De Hoef is door de bewoners van de wijk Hoge Weide bedacht en ontwikkeld. Kinderen met en zonder rolstoel kunnen overal met elkaar in de speeltuin spelen. Zelfs de boomhut is toegankelijk voor alle kinderen.

Andere genomineerden waren Buurttuin de Zandloper, Indekerngezond, Inclusive Works, Rechtswinkel Utrecht, Resto VanHarte, Serve the City Utrecht, Leergeld Utrecht en Tafeltennisvereniging SVE.

Over de Toegankelijkheidsprijs
Utrecht wil een stad zijn waar iedereen welkom is en die toegankelijk is voor iedereen. De gemeente reikt sinds 2015 de Toegankelijkheidsprijs uit. Instellingen of activiteiten die het best toegankelijk zijn kunnen de prijs winnen. Lees meer over de prijs, over de winnaars en over de genomineerden.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht