nieuwsbericht gemeente Utrecht

Stadsherstel Utrecht gaat de komende tien jaar het beheer, onderhoud en de exploitatie van Landhuis Oud Amelisweerd organiseren. Daarbij blijft het landhuis open voor het publiek. De gemeente en Stadsherstel Utrecht sloten hiervoor een intentieovereenkomst. Wethouder Eelco Eerenberg: “Dit is prachtig nieuws voor iedereen die het bijzondere landhuis een warm hart toedraagt. Ik ben ontzettend blij dat een deskundige partij zoals Stadsherstel zorg wil dragen voor dit monument zonder daarbij oog te verliezen voor het monumentale karakter en de waardevolle elementen die het landhuis rijk is”.

Een succesvolle exploitatie van het landhuis bleek de afgelopen jaren geen makkelijke opgave. Door de hoge monumentale waarden van het landhuis en de kwetsbaarheid van het bijzondere Chinese behang zijn er beperkingen als het gaat om bezoekersaantallen. Er werd onder andere een bouwhistorisch onderzoek uitgevoerd en een pandvisie opgesteld waarin ook verschillende scenario’s zijn verkend. Dit alles met als doel om een duurzame stabiele invulling van het unieke landhuis vol historie te vinden.

Stadsherstel
Stadsherstel Utrecht is een deskundige partij en heeft als doel om monumenten en gebouwen met een maatschappelijk belang als erfgoed, te onderhouden en gebruiken. In Utrecht heeft Stadsherstel ruim 40 monumentale bedrijfsruimten en bijna 240 woningen in bezit, waaronder de Zeven Steegjes, Boerderij De Balije, Molenerf De Ster, het Doelenhuis en Gasthuis Leeuwenbergh. Naast het uitvoeren van het volledige beheer en onderhoud gaat Stadsherstel ook de inhoudelijke programmering in het landhuis vormgeven samen met andere vooraanstaande (culturele) partijen uit de stad. Hierbij zal het landhuis minimaal 150 dagen per jaar open zijn voor publiek. Het landhuis gaat fungeren als een  platform voor wisselende tentoonstellingen en initiatieven op het gebied van beeldende kunst, wetenschap en geschiedenis. Directeur Johan Blom: “Het is voor ons een uitdaging èn een feest om in dit gebouw minimaal tien jaar lang exposities te organiseren, met diverse inhoud en voor een breed publiek. Goed voor een monument zorgen is belangrijk; vervolgens mogelijk maken dat bezoekers het gebouw het hele jaar door kunnen beleven, is niet in elk monument mogelijk, maar hier wel”.


Vervolg
De afgelopen jaren hebben zowel de beheerders als de vrijwilligers van het landhuis zich met veel betrokkenheid en passie ingezet. Als coördinator van diverse initiatieven hielden zij het landhuis open en draaiend. Daarom vraagt de gemeente aan Stadsherstel Utrecht om te onderzoeken op welke manier de vrijwilligers en beheerders ook in de toekomst ingezet kunnen worden bij de invulling van het landhuis. De komende tijd zullen de afspraken met Stadsherstel Utrecht worden uitgewerkt in een erfpachtovereenkomst. In de loop van het voorjaar zal Stadsherstel bekend maken welke exposities het eerste jaar geprogrammeerd zullen worden.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht