Hoge opkomst bij verkiezingen in gemeente Utrecht

De provinciale statenverkiezing en waterschapsverkiezingen in de gemeente Utrecht van afgelopen woensdag 20 maart zijn goed verlopen. Door de hoge opkomst duurde het stemmentellen in enkele stembureaus tot in de vroege ochtend. Burgemeester Jan van Zanen: “Voor veel mensen was dit mogelijk een bewuste keuze, om te laten blijken dat we bij elkaar horen en de democratie koesteren.”

Burgemeester Jan van Zanen heeft tijdens de verkiezingsdag meerdere stembureaus bezocht op diverse locaties. "De verkiezingen leven enorm in onze stad. Ik heb grote waardering voor alle vrijwilligers op de stembureaus die hard gewerkt hebben om de verkiezingen zo goed mogelijk te laten verlopen."

GroenLinks in de meeste wijken de grootste

In negen wijken kreeg GroenLinks voor de Provinciale Staten de meeste stemmen. Alleen in Vleuten-De Meern stemden de meeste kiezers op de VVD. Voor zowel het waterschap De Stichtse Rijnlanden als Amstel Gooi en Vecht stemden de meeste mensen op Water Natuurlijk. De opkomst was het hoogst in de wijk Binnenstad. Dit is exclusief de opkomst bij de stembureaus in het Centraal Station en het Stadskantoor. Alle informatie over opkomst en stemgedrag per wijk is te vinden op www.utrecht.nl/verkiezingen.

Opkomst het hoogst op CS

Utrecht telt 253.610 kiesgerechtigden voor de Provinciale Staten en 282.135 voor het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, het grootste waterschap van de stad. De opkomstpercentages waren respectievelijk 60.7% en 53.6%. In 2015 was dit 48.8% en 43.2%. Stemmen kon tot 21.00 uur in een van de 172 stemlokalen, waaronder op het Utrecht Centraal. Op het meest centraal gelegen stemlokaal van Nederland brachten 2.912 mensen hun stem uit. Ook in de stembureaus Podium Oost en in het Educatorium brachten veel mensen hun stem uit.

Definitieve uitslag

Op maandag 25 maart om 10.00 uur heeft het centraal stembureau van de provincie Utrecht een openbare zitting. Het centraal stembureau maakt de definitieve uitslag van de provinciale statenverkiezing in de hele provincie bekend. De zitting is in het provinciehuis, Archimedeslaan 6 te Utrecht. De zitting is openbaar. De definitieve uitslagen van de verkiezingen in de waterschappen Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden en Amstel Gooi en Vecht maken de waterschappen zelf bekend. Zij houden beiden een eigen zitting op maandag 25 maart om 10.00 uur. Deze zittingen zijn ook openbaar.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht