Hoofdverdachte schietincident aangehouden

De politie heeft aan het begin van de avond een man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het schietincident vanmorgen aan het 24 oktoberplein in Utrecht. Het onderzoek is nog in volle gang.

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen reageerde vandaag driemaal op het nieuws. Hij sprak zijn innige medeleven uit met de nabestaanden van de slachtoffers, de gewonden en alle mensen die erbij waren. Ook uitte hij veel waardering in de richting van de hulpverleners die direct massaal in actie kwamen en deden wat hen te doen stond. De gebeurtenis heeft invloed op mensen, in Utrecht en daarbuiten. "Mensen zullen morgenochtend met een ander gevoel naar hun werk gaan. Toch is het goed dat we doorgaan. Dat we elkaar vasthouden en steunen. Geweld mag nooit het laatste woord hebben.", aldus burgemeester Jan van Zanen.

Het incident vond vanmorgen rond 10.45 uur plaats aan het 24 Oktoberplein in Utrecht. Bij het schietincident in een tram zijn doden en gewonden te betreuren. Op dit moment is het beeld dat er drie doden zijn gevallen en vijf personen gewond zijn geraakt. Vlak voor het schietincident werd aan de Amerikalaan bij een carjacking een rode Renault Clio buitgemaakt. De betreffende auto is later aangetroffen aan de Tichelaarslaan.

Aanwijzingen in de aangetroffen Renault Clio leidden de recherche naar een verdachte. Tijdens een inval aan de Oudenoord in Utrecht kon de verdachte aan het begin van de avond worden aangehouden. Het gaat om dezelfde persoon van wie eerder op de dag door de politie informatie en een foto was verspreid. Bij de invallen werd de Dienst Speciale Interventies (DSI) ingezet. De politie heeft ook een tweede man aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de gebeurtenissen van vandaag.

Op basis van getuigeverklaringen en sporen is het scenario in werking gezet dat het mogelijk om een terroristische aanslag zou kunnen gaan. In verband hiermee heeft het NCTV besloten uit voorzorg het hoogste dreigingsniveau in te stellen voor de provincie Utrecht. Omdat op dat moment de schaal van de mogelijke aanslag onduidelijk was is besloten het advies te geven om in Utrecht binnen te blijven. In de loop van de middag kon dat advies weer worden ingetrokken.

De hele omgeving rondom het incident op het 24-oktoberplein in Utrecht is geruime tijd afgesloten geweest. Politiemensen die op straat zijn ingezet op strategische posities droegen een zwaar vest. Op dit moment is het dreigingsniveau terug naar niveau 4. Op verschillende locaties vindt nog uitgebreid onderzoek plaats, waaronder in de omgeving van het 24 oktoberplein. Deze locaties zijn nog altijd afgezet. De Amerikalaan en de Tichelaarslaan zijn inmiddels weer vrijgegeven.

Naar aanleiding van het schietincident heeft de lokale driehoek aanvankelijk iedereen in Utrecht geadviseerd binnen te blijven tot nader bericht. Aanleiding hiervoor was dat er sprake zou zijn van meerdere schietincidenten. Toen duidelijk werd dat dit niet het geval was, heeft de driehoek het advies ingetrokken.


Main suspect shooting incident arrested

In the afternoon, the police has arrested a man who is suspected to be involved in the shooting incident that took place at the 24 October square in Utrecht. The investigation is still ongoing.

The mayor of the city of Utrecht, Jan van Zanen, replied several times to the shocking news today. He expressed his sincere condolences to the relatives of the victims, those who got injured and all people who were there this morning. He also praised the people of the emergency services who acted immediately and did what they had to do.

This event has an impact on people inside and outside the city. "People will go to their jobs with a different attitude. Nonetheless, it is important that we keep going. That we support and hold each other. Violence must never have the last word", says mayor Van Zanen.

The incident took place this morning around 10.45am at the 24 October square in Utrecht. There are casualties and injuries. At this moment we know that there are three deadly victims and five people who are injured. A red Renault Clio was carjacked, moments before the shooting. The car was found at the Tichelaarslaan later in the afternoon.

Indications in the car led to a suspect. This suspect was arrested during a raid at the Oudenoord, also in Utrecht at the beginning of this evening. This is the same person whose information and photo was spread by the police earlier today. A second man was also arrested by the police. He is suspected of involvement by the events of today.

On the basis of witness statements and traces, a terrorist motive was taken into account. As a result, the National Coordinator for Security and Counterterrorism decided to declare the highest level of threat, level 5. People were advised to stay inside. In the afternoon, this advice was withdrawn.

The surroundings of the place of the incident were closed for quite some time. Police was present at strategic positions in bulletproof vests. At several locations the investigation is still ongoing. These locations are still closed. The Amerikalaan and Tichelaarslaan have been released.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht