Mensen met visuele beperking stemmen zelfstandig in Utrecht

Tijdens de verkiezing voor de leden van het Europees Parlement op 23 mei kunnen mensen met een visuele beperking zelfstandig stemmen in Utrecht. Dit gebeurt met behulp van een mal en audio-ondersteuning. Ook mensen die niet goed kunnen lezen kunnen hier terecht om met behulp van een soundbox hun stem uit te brengen.

De stemlokalen in het Stadskantoor en Wijkservicecentrum Vleuten-De Meern zijn vanaf nu zo ingericht dat iedereen er kan stemmen. Ook mensen met een visuele beperking. Kiezers uit andere gemeenten die in Utrecht willen komen stemmen, kunnen hiervoor bij hun gemeente een kiezerspas aanvragen.
 
Hoe werkt het?
De kiezer legt het stembiljet in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes. Via een zogeheten soundbox met koptelefoon is te horen welke partijen en welke kandidaten op de lijst staan. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De kiezer vindt de juiste kandidaat onder de gewenste partij, door de gaatjes te tellen. Met het potlood maakt hij of zij het gewenste vakje rood.
 
Recht
Mensen met een visuele beperking hebben het recht om zelfstandig, met behoud van het stemgeheim, hun stem uit te brengen. Net als ieder ander in Nederland. Zelfstandig kunnen stemmen is een belangrijk onderdeel van het VN-verdrag Handicap dat Nederland in 2016 heeft geratificeerd. Het recht om een stem in het geheim te kunnen uitbrengen is bovendien vastgelegd in de Kieswet. De gemeente Utrecht vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen en wil met de stemmal en soundbox drempels wegnemen om zelfstandig te kunnen stemmen.
 
Meer informatie over stemmen met de stemmal en soundbox is te vinden op www.utrecht.nl/verkiezingen en www.oogvereniging.nl/stemmen

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht