nieuwsbericht gemeente Utrecht

Utrecht wil het gebied langs de Vecht bij Oud Zuilen inrichten als cultuurhistorisch landschapspark, met meer toegankelijk groen en ruimte voor sport en recreatie. De stad werkt aan de eerste plannen voor het gebied en nodigt geïnteresseerde inwoners en organisaties uit om mee te denken over de inrichting van het landschapspark. Met dit landschapspark zorgt de gemeente voor extra openbaar groen in de groeiende stad. De aanleg moet in 2024 starten.

“Het landschapspark maakt dit gebied toegankelijker en aantrekkelijker”, zegt wethouder Lot van Hooijdonk (groen). “Het gebied moet meer uitnodigen om te wandelen, verblijven of van de natuur te genieten. De cultuurhistorie van de omgeving, zoals de Vecht en Slot Zuylen, willen we zichtbaarder maken. Hiermee wordt Oud Zuilen een nog mooier stuk groen.”

Het gebied van 40 hectare ligt tussen de Vecht in het westen, Slot Zuylen in het noorden, bedrijventerrein Overvecht-Noord in het oosten en de Franciscusdreef in het zuiden. Het bestaat nu nog vooral uit weilanden en bos en is op enkele wandelpaden na niet toegankelijk. Dat moet verbeteren. Het landschapspark sluit aan bij de identiteit van het gebied, met onder meer Slot Zuylen en Fort aan de Klop, dat onderdeel is van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. In het plan wordt de oude loop van de Vecht herkenbaar en komt er ruimte voor natuur, recreatie, sport, erfgoed, cultuur en natuur-inclusieve kringlooplandbouw.

Inwoners, ondernemers en organisaties kunnen meedenken over de inrichting, het gebruik en beheer van het landschapspark. Op basis hiervan stelt de gemeente een visie vast. Vervolgens legt de gemeente deze visie ter inzage en kan iedereen hier weer op reageren. Het college streeft ernaar om in de zomer een voorstel aan de gemeenteraad te doen. Na een besluit van de gemeenteraad wordt het plan verder uitgewerkt. Ook dit wil de gemeente samen met geïnteresseerden doen.

Kijk voor meer informatie en om aan te melden voor de informatieavond op woensdag 23 februari op de webpagina Landschapspark Oud Zuilen.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht