Nieuw onderkomen voor groot deel kippen in en rond Julianapark

De gemeente Utrecht laat komende vrijdag 13 augustus een groot aantal kippen vangen in het Julianapark en de aangrenzende wijk Zuilen. Tegelijkertijd worden er eieren geraapt in de park en de wijk. Zo’n 35 tot 40 hennen blijven in het park achter. De vangactie zorgt ervoor dat de overtallige hanen de hennen niet meer aanvallen en zullen minder kippen de weg oversteken naar de aangrenzende wijk. Dat is beter voor het welzijn van de dieren en voor de verkeersveiligheid.

De kippen in het Julianapark zijn bekend en geliefd bij veel bezoekers van het park. Helaas zijn de laatste jaren regelmatig hanen gedumpt in het Julianapark. Daardoor is de populatie gegroeid en zijn er nu te veel hanen in verhouding tot het aantal hennen, wat ertoe leidt dat de hanen de hennen regelmatig verwonden en dat de kippen de weg oversteken om de wijk in te trekken. Daar zorgen ze voor verkeersonveilige situaties en voor overlast voor de omwonenden. Daarnaast wordt er vaak brood gevoerd aan de kippen. Dit is niet goed omdat brood te zout en te vet is voor kippen en de voedselresten ratten aantrekken.

De gemeente vindt het belangrijk dat de kippen goed terecht komen. Daarom is vandaag een raadsbrief verstuurd waarin staat dat op 13 augustus een groot deel van de kippen wordt gevangen en naar een opvanglocatie wordt gebracht. Het bedrijf dat de kippen vangt en verzorgt is in overleg met de Dierenbescherming gekozen. Tijdens de vangactie worden voornamelijk hanen gevangen en wordt gericht op de kippen die zich verplaatsen tussen het Julianapark en de wijk om te zorgen dat er minder vaak kippen de weg oversteken. Bij de vangactie is de gemeente aanwezig om te zorgen dat dit zo goed mogelijk voor de dieren verloopt. Morgen, woensdag 10 augustus, worden er eieren geraapt door een gespecialiseerd bedrijf, ook goedgekeurd door de Dierenbescherming.

Voor meer informatie, zie de raadsbrief.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht