Opening wandel- en fietsroutes Romeinse Limes

In Castellum Hoge Woerd heeft wethouder Kees Geldof (Erfgoed en Monumenten) op 23 mei een nieuwe wandel- en fietsroute langs de Romeinse Limes officieel geopend. De route doorkruist Nederland, van Katwijk tot Millingen aan de Rijn en volgt de begrenzing van de het Romeinse rijk van tweeduizend jaar geleden.

De Romeinse grens (limes) lag langs de zuidoever van de Rijn en bestond uit forten, schansen en wachttorens om het rijk te beschermen tegen de stammen uit het noorden. Op ruim veertig plekken in ons land zijn hier overblijfselen van te zien. De laatste jaren is de grens zichtbaar gemaakt, onder meer door wachttorens te herbouwen, de plekken van forten te markeren en door musea in te richten met vondsten uit de Romeinse tijd. Het Nederlandse deel van de Romeinse Limes wordt in 2020 voorgedragen voor de nominatie als Werelderfgoed.

Castellum Hoge Woerd
Het Castellum Hoge Woerd vormt een van de hoogtepunten langs de fietsroute. “Toen in 2015 het Castellum Hoge Woerd werd geopend hadden we niet durven dromen van het grote succes van dit centrum,” zegt wethouder Geldof. “De slimme combinatie van museum, theater, stadsboerderij en horeca maken het Castellum uniek. Het Castellum ontvangt steeds meer bezoekers en door de nieuwe wandel- en fietsroute zullen meer mensen hun weg naar het Castellum weten te vinden.”

DOMunder
De 200 kilometer lange wandel- en fietsroute leidt in de stad Utrecht ook langs DOMunder, gelegen onder het Domplein. In dit belevingscentrum is het verleden van de stad verbeeld, onder meer aan de hand van vondsten uit de Romeinse tijd.

Samenwerking
De wandel- en fietsroute is mede tot stand gekomen door de ANWB, Wandelnet en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De route doorkruist de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland. Mariette Pennarts, de gedeputeerde van Utrecht, was bij de opening aanwezig.

De wandel- en fietsroute is te bekijken op de sites www.anwb.nl en www.wandelnet.nl.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht