nieuwsbericht gemeente Utrecht

Utrecht gaat het lokale lachgasverbod uitbreiden. Aanleiding hiervoor is dat de overlast van lachgasgebruik steeds verder toeneemt. Ook maakt de gemeente zich zorgen om het toenemend gebruik van lachgas en de gevolgen voor de gezondheid van gebruikers en de verkeersveiligheid in de stad. Vanaf 11 juli 2022 is het in bezit hebben en gebruiken van lachgas ook in de wijken Vleuten-De Meern, Leidsche Rijn, Zuid en Noordoost verboden.

Burgemeester Sharon Dijksma: “De signalen die ik krijg over het gebruik van lachgas in de stad zijn heel zorgelijk. Gebruik van lachgas zorgt voor ernstige overlast op straat en heeft grote gevolgen voor de gezondheid van gebruikers. Ook ontstaan er levensgevaarlijke situaties in het verkeer als mensen lachgas gebruiken achter het stuur. Nu een landelijk verbod op lachgas opnieuw is uitgesteld, neemt Utrecht verdere lokale maatregelen.”

In de wijken Overvecht, Noordwest, West en Zuidwest geldt sinds februari 2020 al een lachgasverbod. De resultaten van deze maatregel laten zien dat een verbod in de wijk de overlast van lachgas doet afnemen. In de wijken waar een verbod geldt, zijn de overlastmeldingen namelijk afgenomen. Het aantal overlastmeldingen in Vleuten-De Meern, Leidsche Rijn, Zuid en Noordoost, waar nu nog geen verbod geldt, lieten juist een stijging zien van 133 meldingen in heel 2020 naar 208 meldingen in 2021.

Gezondheid

Er is steeds meer bekend over de schadelijkheid van lachgas, zoals het risico op hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen tot aan verlammingsverschijnselen. Daarom werkt de landelijke overheid aan een landelijk lachgasverbod. De gemeente Utrecht juicht toe dat de landelijke overheid aan een wetsvoorstel werkt om lachgas op te nemen in de Opiumwet en daardoor bezit in heel Nederland in de toekomst strafbaar te maken.

Handhaving

De gemeente roept inwoners op om bij (geluids)overlast of afval door het gebruik van lachgas dit te melden. De meldingen geven een goed overzicht van waar en wanneer de meeste overlast plaatsvindt. Op basis van signalen, meldingen en politie-informatie, gaan de handhavers de stad in. In de acht wijken waar het verbod geldt, wordt gehandhaafd, gewaarschuwd en beboet.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht