Utrecht publiceert kookmagazine voor Utrechtse veteranen

Tien sprekende verhalen van Utrechtse veteranen mét bijpassend recept. Het zijn de ingrediënten van het speciale kookmagazine voor veteranen Rats, kuch en bonen. Tien recepten en verhalen van Utrechtse veteranen, dat de Gemeente Utrecht vandaag publiceert. Burgemeester Sharon Dijksma reikte de eerste exemplaren uit aan Utrechtse veteranen op de Vredenburgmarkt in Utrecht – waar nu twee veteranen werken als marktmeester en visverkoper.

Door de coronamaatregelen kon de Utrechtse Veteranendag dit jaar niet doorgaan. Op deze manier besteedt de gemeente op haar eigen manier aandacht aan de inzet van de Utrechtse veteranen.

Burgemeester Sharon Dijksma vindt het goed dat deze verhalen verteld worden: ‘Met samen koken en eten komen de mooiste én meest ingrijpende verhalen los. Het zijn verhalen die voor ons als ‘gewone Utrechters’ soms moeilijk te begrijpen zijn. Heel mooi deze veteranen hun verhaal wilden delen en dat we op zo’n manier Utrechtse veteranen konden samen krijgen in een kookmagazine.’

Kookmagazine
Het kookmagazine bevat in totaal tien verhalen van veteranen in diverse rangen, uit verschillende onderdelen van de krijgsmacht én van alle leeftijden. De oudste veteraan is 96 jaar, de jongste is 24 jaar (tevens de jongste veteraan van Utrecht). Aan de hand van voorbeelden en met foto’s vertelden de veteranen over hun tijd op uitzending. Het kookmagazine Rats, kuch en bonen. Tien recepten en verhalen van Utrechtse veteranen is te downloaden op de website.

Veteranen in Utrecht
In Utrecht zijn er zo’n 800 veteranen, mensen die namens Nederland zijn uitgezonden naar conflictgebieden over de hele wereld. Veteraan Gijs van Eijsden kondigt in het magazine het initiatief aan van een maandelijkse ontmoetingsavond met veteranen. Het doel daarvan is tweeledig: aan de ene kant gaat het om de onderlinge ontmoeting van veteranen en aan de andere kant om de verbinding met niet-militairen.

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht