nieuwsbericht gemeente Utrecht

De voorschool in Utrecht wordt per 1 januari gratis voor kinderen met een indicatie voor de voorschool waarvan de ouders een laag inkomen hebben. Veel kinderen uit gezinnen met een laag inkomen nemen deel aan de voorschool. De gemeente wil voorkomen dat kinderen door financiële problemen niet meer naar de peuteropvang kunnen.

Vanaf volgend jaar wordt de voorschool gratis voor kinderen waarvan de ouders een U-pas hebben. Een voorschool is een peuteropvang die voorschoolse educatie aanbiedt. Hier beginnen kinderen alvast op een leuke manier met leren, spelen en samen ontdekken. Peuters met een indicatie voor de voorschool gaan 16 uur per week naar de voorschool en eerder betaalden ouders met een U-pas over 7 uur daarvan een inkomensafhankelijke bijdrage. Per 1 januari 2023 is de voorschool gratis voor die kinderen.

Wethouder Eelco Eerenberg (Onderwijs): “Ik hecht veel waarde aan de ontwikkelkansen van jonge kinderen en ben super trots dat we op deze manier bijdragen aan kansengelijkheid. Elk kind in Utrecht moet dezelfde kans krijgen om hun talent volledig te kunnen benutten, ongeacht de thuissituatie. Met investeren in hele jonge kinderen willen we dat ze de kans krijgen om de taal goed te leren maar ook hun sociale vaardigheden verbeteren. Zo maken kinderen een goede start in groep één van de basisschool”.

De gemeente voorkomt met de maatregel dat ouders zich door opgelopen kosten genoodzaakt zien de voorschoolse opvang van hun kind stop te zetten en wil anderzijds de drempel van de voorschool zo laag mogelijk maken om daarmee het bereik te verhogen.

Kinderopvangtoeslag

Een klein aantal ouders met een U-pas ontvangt op dit moment kinderopvangtoeslag. Met de nieuwe maatregel vervalt door de regels van het Rijk het recht op kinderopvangtoeslag en dienen deze ouders hun kinderopvangtoeslag stop te zetten. De gemeente ondersteunt deze ouders hier één op één bij in samenwerking met de voorschoolaanbieders en de Geldzaak, waarmee deze ouders er dus niet op achteruit gaan.

Meer informatie over de voorschool is hier te vinden: https://www.utrecht.nl/zorg-en-onderwijs/voorschool/

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht