"Utrecht Vervoert”, expositie in het Stadskantoor

Utrecht is een stad met veel aandacht voor de kwaliteit van leven. Met een focus op hoe we er samen voor zorgen dat we prettig wonen, werken én verblijven in een gezonde stad. Ook in het beleid rondom mobiliteit staat de mens centraal, met ruimte voor iedereen. Aanleiding genoeg om in de expositie “Utrecht Vervoert” in het Stadskantoor te laten zien hoe Utrecht zich duurzaam door de stad verplaatst: te voet, op de fiets, met de trein en over het water.

Utrecht is de eerste stad in Nederland met een 'actieplan voetganger' dat lopen en wandelen door de stad aantrekkelijker en veiliger maakt. En: Utrecht is als fietsstad wereldwijd een voorbeeld voor andere steden, met als visitekaartjes de opening van de grootste fietsenstalling ter wereld en de digitale bewegwijzering naar fietsparkeerplekken in de stad.

Spoorstad

Al 175 jaar is Utrecht dé spoorstad van Nederland met jaarlijks 88 miljoen reizigers. Dit jaar is de spoorverdubbeling tussen Utrecht Centraal en Leidsche Rijn het sluitstuk van 20 jaar werk aan spoorprojecten.
Als in 2020 het stuk tussen de Rijnkade en Karel V wordt teruggebracht in zijn oorspronkelijke staat, is de Singel weer volledig bevaarbaar.

Smart mobility
Natuurlijk omarmt Utrecht ook innovatieve technologieën voor mobiliteit die bijdragen aan de kwaliteit van leven. Onder de noemer Smart Mobility tonen we inspirerende voorbeelden hoe Utrecht op een duurzame wijze vervoert. Laat je aan de hand van vijf pijlers (water, fiets, trein, te voet en smart mobility) door de expositie leiden. Met werk van de kunstenaars van Ateliers De Wijde Doelen in het thema mobiliteit. Met het beeld My Champ, opgebouwd uit fietsonderdelen, van Pinky Messchaert en de beeldenreeks Watertales van Corinne van Bergen. Ronald van der Heide tekent zijn scenario over de toekomst van mobiliteit en het Spoorwegmuseum laat treinmodellen zien, die de tentoonstelling ”Modellenmagazijn” in het Spoorwegmuseum aanvult.

'We drive solar'
Wandel-, fiets- en vaarroutes langs onverwachte plekjes in Utrecht, zijn beschreven en gefotografeerd door Rob Huibers en Marleen Buwalda. Ook is een filmische bijdrage van Herbert Boland over het Water in de Singels. LomboXnet verhaalt over hun deelauto “We drive solar’ en over zonlaadpalen die kunnen laden én ontladen, en Wereldkampioen Solar Team TU Eindhoven toont Stella, de eerste gezinsauto ter wereld op zonne-energie. Kortom: laat je door de exposerende Utrechtse kunstenaars vervoeren.

De tentoonstelling ‘Utrecht Vervoert” is gedurende de openingstijden van het Stadskantoor (Stadsplateau 1 in Utrecht) te zien van woensdag 5 september tot en met donderdag 7 maart 2019.

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht