nieuwsbericht gemeente Utrecht

Gemeente Utrecht wil voorwaarden stellen aan snelle boodschappenbezorgdiensten om zich te mogen vestigen op nieuwe locaties. Door het vastleggen van regels voor de vergunningverlening aan de flitsbezorgers hoopt de gemeente te voorkomen dat deze ondernemingen zich op locaties vestigen waar ze niet passen of gewenst zijn. Zo stelt de gemeente eisen aan de benodigde participatie bij een nieuwe locatie, mogen nieuwe locaties geen ‘darkstores’ worden en moeten ondernemers aangeven hoe ze verschillende vormen van mogelijk overlast gaan inperken. Het voorstel voor deze nieuwe kaders legt het Utrechtse college nu voor aan de gemeenteraad.

Voorwaarden nieuwe locaties

Door het aanvragen van een omgevingsvergunning voor ‘snelle boodschappenbezorging’ kunnen flitsbezorgers hun nieuwe vestigingen in de toekomst sneller en met duidelijke afspraken met de gemeente realiseren. De voorwaarden in het voorstel hebben als doel overlast in de omgeving te voorkomen, een juiste uitstraling van het pand te garanderen en met name om goede communicatie en participatie met buurt en gemeente te borgen. Bij het opstellen van deze nieuwe regels zijn alle meldingen van omwonenden van de vestigingen die in 2022 geopend waren, geanalyseerd en zijn de uitkomsten van eerdere participatietrajecten met flitsbezorgers meegenomen en vertaald naar het voorstel.

Meedenken en overlast beperken

In het voorstel staat onder andere dat de gemeente het belangrijk vindt dat iedereen kan meedenken, meedoen en invloed kan uitoefenen op wat er in hun omgeving gebeurt. Daarom moeten flitsbezorgers die een vergunning aanvragen belanghebbenden in een vroegtijdig stadium betrekken en op de hoogte houden. Ook staat in het voorstel dat flitsbezorgers bij een vergunningaanvraag een beheersplan moeten opleveren. Dat is een plan met afspraken over bijvoorbeeld laad- en lostijden, het inperken van geluidsoverlast, typen bezorgvoertuigen of afhaalmogelijkheid op locatie. Daarnaast mogen de locaties mogen geen ‘darkstore’ worden waarbij de gevel wordt dichtgeplakt. De uitstraling van de vestigingen wordt beoordeeld aan de hand van de redelijke eisen van welstand.

In de raadsbrief hierover leest u het volledige voorstel, klik hier.

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht