Utrecht zorgt voor een nieuwe laadpaal zodra die nodig is

Steeds meer Utrechters gaan elektrisch rijden. Daardoor zijn er meer openbare laadpalen nodig de komende jaren, want niet iedereen kan een elektrische auto op eigen terrein opladen. Gemeente Utrecht wil dat elke elektrische auto in de stad kan opladen. Daarom heeft de gemeente voor elke wijk uitgezocht hoeveel openbare laadpalen er naar verwachting nodig zijn tot 2025 en op welke plekken die laadpalen kunnen komen. In maart kon iedere Utrechter op dit locatieplan reageren. Naar aanleiding van de reacties is het plan aangepast. Het definitieve locatieplan is vanaf vandaag online te bekijken.

Reacties op het locatieplan
Van 2 tot en met 22 maart konden Utrechters reageren op de mogelijke plekken voor openbare laadpalen. De gemeente heeft ruim 2.800 reacties ontvangen op 634 plekken. Op 425 van deze plekken is negatief gereageerd (‘Ik vind dit geen goede plek’). Naar aanleiding van de reacties zijn 273 plekken verplaatst. Zo kwamen er meerdere reacties binnen op de grootte van een aantal laadpleinen. Deze zijn hierop verkleind in grootte. Ook kwamen reacties op voorziene plekken waar de stoep bijvoorbeeld niet breed genoeg was om de toegankelijkheid te kunnen garanderen. Ook hier zijn aanpassingen in gemaakt.

“In Utrecht moedigen we elektrisch rijden aan, want dit draagt niet alleen bij aan duurzaamheid, maar ook aan gezonde lucht in de stad. Daar hoort ook bij dat we het aanbod van de laadpalen in onze stad zo goed mogelijk willen laten aansluiten bij de behoefte van de elektrische rijder. En aan de hoeveelheid reacties die zijn binnengekomen is te zien dat het een onderwerp is dat leeft in Utrecht. Dat vind ik mooi om te zien. Dankzij deze Utrechters hebben we ons plan kunnen verbeteren”, aldus wethouder Eerenberg.

Het definitieve locatieplan is vanaf vandaag te bekijken op www.utrecht.nl/laadpalen. In de kaart is ook per locatie te zien wat er met de reacties is gebeurd.

Verkeersbesluiten
De gemeente bepaalt elke drie maanden op welke plekken uit het locatieplan een laadpaal nodig is. Dat gebeurt op basis van hoe vaak de bestaande laadpalen in een buurt gebruikt worden. Voor deze plekken neemt de gemeente een verkeersbesluit. Zo’n besluit is nodig om de laadpalen te kunnen plaatsen. Nadat het verkeersbesluit is genomen, kan er nog zes weken bezwaar worden gemaakt. Daarna worden de laadpalen geplaatst. Het verkeersbesluit voor de komende drie maanden wordt naar verwachting voor de zomer genomen. 

4% van de parkeerplekken
De gemeente verwacht dat er in het locatieplan genoeg laadplekken staan voor de komende vijf jaar. Tegen die tijd kunnen elektrische auto’s bij ongeveer 4% van alle parkeerplekken in Utrecht opladen. Naast gewone laadpalen, zijn er ook vijftig snellaadpalen in het locatieplan opgenomen. De snelladers komen bij grootschalige winkellocaties en sportvoorzieningen, waar gebruikers kort parkeren en tijdens de boodschappen of het sporten de auto vol kunnen laden. Op één snellaadpaal kunnen tot wel dertig auto’s per dag opgeladen worden. Voor uitbreiding van het aantal laadpunten kijkt de gemeente ook naar locaties buiten de openbare ruimte, zoals bij bedrijventerreinen en sportvelden.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht