Utrechtse Literatuurprijzen voor Chimamanda Ngozi Adichie, Maxim Februari en drie beloftevolle schrijvers

Schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie krijgt de eerste Belle van Zuylenring. De C.C.S. Croneprijs 2019 is voor Maxim Februari en de C.C.S. Cronestipendia voor beloftevolle Utrechtse auteurs gaan naar Jessica van Geel, Kalib Batta en Joep van Helden. Op 11 januari reikt wethouder Cultuur Anke Klein de prijzen uit.

Belle van Zuylenring voor schrijfster
De Belle van Zuylenring is een ereprijs, ingesteld door het International Literature Festival Utrecht (ILFU) in samenwerking met de gemeente Utrecht. Sinds 2017 draagt Utrecht de titel UNESCO City of Literature en in dat kader zet de stad, naast prijzen voor Utrechtse schrijvers, ook een internationale schrijfster die universele thema’s belicht in de schijnwerpers. Chimamanda Ngozi Adichie ontvangt de ring voor de unieke wijze waarop zij de wereld en de ingesleten denkpatronen weergeeft en ter discussie stelt. Het werk van de schrijfster is in meer dan 30 talen uitgegeven. Na de uitreiking op 11 januari zal zij ook de Belle van Zuylenlezing geven.

“Ik kijk ernaar uit deze literatuurprijzen uit te reiken. Graag dragen we bij aan de ontwikkeling van drie beloftevolle schrijvers. We zijn trots op de Utrechtse roots van Maxim Februari, die ons met zijn romans en journalistieke columns aanzet tot kritisch denken. De universele thema’s uit het werk van Chimamanda Ngozi Adichie zijn herkenbaar voor velen. Haar verhalen laten ons nadenken over onze samenleving en onze manier van denken, waardoor we meer begrip voor elkaar kunnen krijgen. Zo draagt Chimamanda Ngozi Adichie bij aan hoe wij met elkaar leven in deze stad. Een terechte winnaar van de eerste Belle van Zuylenring!” aldus wethouder cultuur Anke Klein.

Oeuvreprijs voor Maxim Februari
De C.C.S. Croneprijs 2019 gaat naar schrijver en columnist Maxim Februari. De jury koos unaniem voor Februari. Zijn romans, columns en wetenschappelijk werk tonen de waarde van literatuur voor onze veranderende wereld aan. Februari (pseudoniem van Dr. Max Drenth) groeide op de wijk Overvecht, studeerde Nederlands recht en kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Deze oeuvreprijs bedraagt € 10.000,-.

Stipendia voor Jessica van Geel, Kalib Batta en Joep van Helden
Jessica van Geel, Kalib Batta en Joep van Helden ontvangen C.C.S. Cronestipendia 2019 voor titels waar zij nu aan werken. Kalib Batta (1997) ontvangt een stipendium voor een roman, Jessica van Geel (1973) voor een biografische novelle en Joep van Helden (1988) voor een verhalenbundel. Het prijzengeld bedraagt € 3.000 per stipendium en is bedoeld om een volgende publicatie mogelijk te maken. De volledige juryrapporten zijn na 11 januari te vinden op www.ilfu.nl

Over de C.C.S. Croneprijs en -stipendia
De C.C.S. Croneprijs en -stipendia zijn vernoemd naar de Utrechtse prozaschrijver C.C.S. Crone (1914 -1951). Sinds 2002 reikt de gemeente Utrecht in samenwerking met het ILFU de C.C.S. Croneprijs uit aan schrijvers die wonen, werken of hun wortels hebben in Utrecht. De prijs wordt één keer in de drie jaar toegekend. De jury bestond dit jaar uit Daphne de Heer (oprichter van het Read My World festival), Fabian Stolk (universitair docent moderne letterkunde aan de Universiteit Utrecht) en toneel- en kinderboekenschrijver Enne Koens. Zij stelden de shortlist voor de C.C.S. Croneprijs samen en beoordeelden de 28 inzendingen voor de stipendia. De stipendia worden elk jaar uitgereikt aan beloftevolle Utrechtse auteurs die niet meer dan drie titels op hun naam hebben staan.

Over de Belle van Zuylenring
Vanaf dit jaar ontvangt de auteur die de Belle van Zuylenlezing geeft ook de Belle van Zuylenring. De lezing en ring zijn vernoemd naar de internationaal bekende Utrechtse schrijfster Belle van Zuylen (1740-1805). De jurycommissie bestond uit Ilja Klink (bestuurslid Het Literatuurhuis), Michaël Stoker (directeur ILFU) en Tessa Hagen (programmeur Kennis en Debat van TivoliVredenburg). De ring is een ontwerp van de Utrechtse edelsmid Karin Wichers. Drie kunstenaars hadden een ontwerp gemaakt. De Adviescommissie voor Beeldende Kunst en Vormgeving Utrecht koos voor het ontwerp van Wichers. De ring wordt voor het eerst gepresenteerd tijdens de uitreiking op 11 januari.

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht