nieuwsbericht gemeente Utrecht

Op 1 mei start gemeente Utrecht met het herstel van de 9 middeleeuwse werfkelders van Magazijn De Zon. Dit is het startsein van een reeks werkzaamheden aan de werven bij de Stadhuisbrug.

Herstel werfkelders Magazijn De Zon

 

Magazijn De Zon, op de hoek van de Oudegracht en Choorstraat, heeft negen middeleeuwse werfkelders. Deze eeuwenoude werfkelders worden verstevigd en waterdicht gemaakt. Dit gebeurt binnen in de kelders, maar ook vanaf de bovenkant van de keldergewelven. Hiervoor wordt de straat opengegraven. De straat blijft toegankelijk met loopplanken, dus het herstel van deze middeleeuwse werfkelders kan vanaf de straat op de voet gevolgd worden.

Het herstel van de werfkelders start op 1 mei en duurt ongeveer een jaar. Het werk schuift telkens een stukje op: elke keer worden één of twee kelders tegelijk hersteld. De werfkelders aan de Oudegracht zijn het eerst aan de beurt.

Ook herstel walmuur en nieuwe warmteleiding


Vanaf oktober dit jaar herstelt de gemeente  ook de walmuur en werf tussen de Stadhuisbrug en Bezembrug. Tegelijk met deze werkzaamheden vervangt Eneco de warmteleiding die hier loopt. De nieuwe walmuur wordt gebouwd op de plek waar nu de tijdelijke damwand zit. De werf blijft dus iets breder. Deze werkzaamheden zijn in mei 2024 klaar.

Historie

 

De werfkelders tussen de Bezembrug en Stadhuisbrug ontstonden in de Middeleeuwen. Op de huidige werf stond hier van de 14e tot en met de 17e eeuw een rij huizen op de (huidige) werf en de gracht: deze rij huizen werd de Snippenvlucht genoemd. Drie eeuwen geleden werden de huizen gesloopt zodat er meer ruimte kwam voor de vaart. Dit deel van de Oudegracht kreeg weer een werf en de kelders van deze huizen werden deels de huidige werfkelders.

Programma wervengebied

 

De werkzaamheden aan de werven zijn onderdeel van het programma Wervengebied. De gemeente Utrecht werkt tot 2050 aan het herstel van de werven, zodat we er ook in de toekomst van kunnen blijven genieten. Per jaar worden zo’n 35 werfkelders en 100 meter walmuur hersteld. Kijk op www.utrecht.nl/werven.   

Magazijn De Zon


Gemeente Utrecht wil vanaf 2024 ook het pand van Magazijn De Zon renoveren. De Utrechtse gemeenteraad moet nog zijn goedkeuring geven over de kosten hiervan. In maart 2023 tekende het Nationaal Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum de intentieovereenkomst om een groot deel van Magazijn De Zon te huren vanaf 2025. Kijk op www.utrecht.nl/magazijndezon

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht