Vuelta parcours met Utrechtse start opnieuw onthuld

In Madrid werd vandaag het parcours van La Vuelta 2022 bekend gemaakt. Met een Nederlands tintje, de eerste drie dagen vinden plaats op Nederlandse bodem. Na twee jaar uitstel, zal de 77e editie op 19 augustus van start gaan in Utrecht, gevolgd door twee etappes door het Utrechtse en Brabantse landschap.

“De twee provincies, drie steden, en de 34 parcoursgemeenten staan al enige tijd in de startblokken”, zegt de Utrechtse wethouder Klaas Verschuure. “En dat geldt ook voor de vele vrijwilligers, bedrijven, sportverenigingen en scholen die allemaal een mooi feest in hun buurt willen maken van La Vuelta Holanda. Ik denk dat iedereen er enorm naar uitkijkt!” Hij sprak bij de presentatie in Madrid als vertegenwoordiger van  het organisatiecomité, dat is samengesteld uit de Provincies Noord-Brabant (BrabantSport) en Utrecht en de steden Breda, ’s-Hertogenbosch en Utrecht.

La Vuelta zal na de ploegenpresentatie op 18 augustus drie dagen door Nederland voeren.

Klaas Verschuure: “De route in de stad Utrecht heb ik al even kunnen schouwen: er hoeft weinig aangepast te worden, omdat de straten er nog goed bij liggen. Utrecht heeft enige ervaring. Eerder ontvingen wij de Giro d’Italia (2010) en de Tour de France (2015). Met de komst van La Vuelta zijn wij straks de eerste stad ter wereld die de drie grote wielerronden heeft ontvangen.”

Programma:
Donderdag 18 augustus: Ploegenpresentatie in Utrecht
Vrijdag 19 augustus: Ploegentijdrit in Utrecht
Zaterdag 20 augustus: Etappe ’s-Hertogenbosch – Utrecht
Zondag 21 augustus: Etappe Breda - Breda

Op 19 augustus gaat de 77ste editie van La Vuelta van start met een ploegentijdrit. Onder de drieëntwintig deelnemende ploegen zijn er gegarandeerd twee met een duidelijk Nederlands tintje, Jumbo-Visma en Team DSM. Mogelijk komt daar de Alpecin-Fenix ploeg nog bij. Deze ploegen waren zeer succesvol in de afgelopen Vuelta, met meerdere etappeoverwinningen en de eindwinst voor Primož Roglič.

Een dag later vertrekt de karavaan vanuit ’s-Hertogenbosch, voor een rit in lijn terug naar Utrecht. Wethouder Huib van Olden van ’s-Hertogenbosch: “We zijn er trots op dat we de internationale wielertop mogen begroeten in het hart van onze stad. Iedereen is dan ook van harte uitgenodigd om de renners een warm welkom te geven in ’s-Hertogenbosch. We vieren die hele dag feest met de ‘Plaza Vuelta’ als spetterend middelpunt.”

Op zondag 21 augustus maakt het peloton kennis met het Brabantse land. Wethouder Daan Quaars van Breda: ‘Ik ben ongelofelijk trots dat we in 2022 als Breda de derde etappe mogen hosten. Met de start in Breda, de finish in Breda en waar de rest van het parcours door het mooie West-Brabant gaat, dé regio waar de wielersport in de haarvaten zit!'

De route is nagenoeg gelijk gebleven aan het parcours dat in 2020 reeds was uitgezet. De routekaarten van etappes 1 en 2 zijn hieronder te zien. Alle informatie over de route is te vinden op www.lavueltaholanda.com.

 

Routekaart etappe 1: Utrecht - Utrecht
De routekaart van etappe 1: Utrecht - Utrecht (klik om te vergroten).

Routekaart etappe 2: Utrecht - 's Hertogenbosch
De routekaart van etappe 2: Utrecht - 's Hertogenbosch (klik om te vergroten). 

 

 

Hulp en contact Gemeente Utrecht

Telefoon

14 030

E-mail

Reactieformulier

Contactgegevens voor pers

Bezoekadres

Stadsplateau 1
3521 AZ Utrecht

Postadres

Postbus 16200
3500 CE Utrecht