Ondernemen Hogeschool voor de kunsten en zonnepanelen

Eerder investeren in zonnepanelen dan in een keuken

Duurzaamheid begint soms al bij de receptie. Wie de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) aan het Janskerkhof binnenstapt, kan op een scherm direct zien hoeveel energie de zonnepanelen op het dak opwekken. "Dat kan geen kwaad als het om het bevorderen van de bewustwording gaat," zegt Helma van de Veerdonk, hoofd ondersteuning en beheer bij de HKU.

De afgelopen paar jaar gingen de verouderde panden aan Janskerkhof 4a, 17 en 18 ingrijpend onder het mes. Een energiezuinige aanpak met zorg voor het milieu was bij de vernieuwing voortdurend het uitgangspunt. Talloze ingrepen maakten de gebouwen energiezuiniger, variërend van isolerende voorzetwanden tot sensors die ervoor zorgen dat het licht en de verwarming pas aan gaan wanneer een ruimte in gebruik is. De zonnepanelen op 2 daken vormen de 'kroonjuwelen', met een jaarlijkse besparing van 4.000- à 5.000 euro. De directie liet zich niet 1,2,3 overtuigen van de noodzaak van de aanschaf vanwege de aanschafkosten. "Met een begroting erbij heb ik de rendementen laten zien en uiteindelijk kreeg ik gelukkig wel toestemming."

De gebouwen zijn gemeentelijke monumenten, dus vernieuwen heeft wel z’n beperkingen. De zonnepanelen en een luchtbehandelingskast op het dak van 4a mochten bijvoorbeeld geen rommelige indruk gaan geven aan voorbijgangers. “Samen met de gemeente hebben we gezocht naar de oplossing die het minst afbreuk doet aan de monumenten. De samenwerking verliep heel goed.”

Voor haar zelf is 'rendement' van ondergeschikte betekenis. Het gaat Helma boven alles om zorg en aandacht voor het milieu. En dat gaat verder dan haar werk: in haar vrije tijd is ze bestuurslid van energiecoöperatie BENG!, de Biltse Energie Neutrale Gemeenschap. Momenteel houdt BENG zich onder meer bezig met het realiseren van een zonneweide die duizend panelen telt. "Een prachtig initiatief."

Die betrokkenheid is haar met de paplepel ingegoten: op de biologische boerderij van haar vader was verspilling al taboe. Ze lacht: "Weet wat je eet en weet wat je in je tas hebt, dat zat er al vroeg in bij mij." Serieus: "Mensen geven soms makkelijker € 10.000 uit aan een nieuwe keuken dan de helft aan zonnepanelen. Het zou mooi zijn wanneer dat verandert."

Haar ideaal? Een HKU die een afdeling Duurzaamheid heeft. "Universiteiten hebben die al als toetssteen voor hun beleid. Wanneer de aandacht niet versnippert, boek je meer resultaten."

Ze ziet van dichtbij dat studenten zich steeds meer bezighouden met milieuvriendelijkheid en is dan ook optimistisch over de toekomst. "De bewustwording groeit, daar ben ik van overtuigd. En bewustwording is uiteindelijk de sleutel tot een beter milieu."