Ondernemen Claartje Aarts, Protospace

handwerk LEF

Aan de Padualaan, in het gebouw waar Protospace huist, staat in de printruimte een kast vol met 3D-prints. Van sieraden tot producten waarvan je niet 1-2-3 ziet waar ze voor zijn. Er ligt ook een soort bionische hand. Claartje Aarts van Protospace pakt hem uit de kast om haar verhaal te illustreren. Want Protospace is 3D printen. En meer. En daarvoor hebben ze een LEF-subsidie aangevraagd.

Het bedrijf wil namelijk samen met het Utrechts Medisch Centrum en de Hogeschool Utrecht medische 3D innovatie mogelijk gaan maken. En zocht subsidie om bedrijvigheid te stimuleren en zo werkgelegenheid te creëren. Waarbij Protospace de kraamkamer zal zijn. Iets wat past in de visie van het bedrijf. De Ultimaker, de printer waar Protospace mee groot is geworden, zorgde ook voor een economische beweging (inmiddels 300 arbeidsplaatsen). En nu dus een nieuwe, samen met de HU. Zo blijf je ontwikkelen in innovatie en de samenwerking zorgt voor een multiplier effect.

LEF icoon

Hoe verliep de aanvraag voor LEF? Aarts vertelt: "We wisten duidelijk wat we zochten. Hoe we de samenwerking wilden gaan invullen en wat onze doelen zijn. En daar hebben we ook samen met onze contacten bij de gemeente over gesproken. Prettig was de snelle en heldere feedback op die aanvraag. Een belangrijke voorwaarde als je innovatie wilt stimuleren als overheid. Dan moet je vaart blijven maken. Ons voordeel is zeker dat we ervaring hebben met subsidietrajecten. Inschatten of het voor minder ervaren organisaties is dan ook wat moeilijk. Maar als je wil en een goede motivatie hebt, moet het lukken. De gemeente is ook erg helder in haar besluitvorming. Mooi, want dan weten we allebei wat we aan elkaar hebben. Inmiddels zijn we met 2 start-ups validatie trajecten gestart, waarvan één op basis van het samen met ons ontwikkelde prototype € 8 ton aan investering heeft binnengehaald en binnenkort mensen gaat aannemen. Ook investeerden we intern in opleiding en training. De eerste vacature komt in het najaar online, zodat we op de nieuwe locatie met volle kracht vooruit kunnen!"
 

Hulp en contact Lokaal Economisch Fonds

Telefoon

14 030

E-mail

lef@utrecht.nl