Ondernemen Mireille Geijsen, i-did

2 mensen van i-did

fotograaf: Vera Claessen

LEF icoon

Snorrende naaimachines, tientallen scharen aan de muur en grote stapels vilt en textiel op de grond. Bij i-did, een sociale onderneming naast het fietsdepot op de Kanaalweg is de productie in volle gang. "Wij zijn een sociale onderneming die van oud textiel weer nieuwe producten maakt", vertelt Mireille Geijsen. Ze is founder en één van de directeuren van i-did.

"Oude bedrijfskleding die anders vernietigd wordt, verwerken wij met partners tot vilt waar we prachtige tassen, tablethoezen of andere producten van maken. Kijk, deze tassen hebben we gemaakt voor de waterflesjes van Dopper". De i-did-schaar gaat ook in restpartijen van bijvoorbeeld IKEA, om vervolgens weer als iets nieuws bij IKEA in de schappen terecht te komen.

Mireille: "Wij bieden werkervaringsplekken voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt: zij volgen hier een traject van een halfjaar waarin ze werkervaring opdoen, een vak leren én we werken aan empowerment". De afgelopen 2 jaar werden op die manier 32 mensen opgeleid. Sinds november 2016 begeleid i-did ook naar werk en stroomden 7 van hen door naar reguliere banen en 3 door naar proefplaatsingen met zicht op een reguliere baan.

Bij  i-did hebben ze -naast de leertrajecten- ook zelf een aantal reguliere banen gecreëerd. Dit is mede mogelijk gemaakt door de LEF-subsidie van de gemeente. Mireille: "Vorig jaar groeiden we sterk, maar hadden we eigenlijk onvoldoende cashflow om daar mensen op aan te nemen. Toen ik van de mogelijkheid hoorde om daar een LEF-subsidie voor aan te vragen, kwam dat precies op het goede moment. Dat heeft ons net het steuntje in de rug gegeven om mensen in dienst te nemen".
Moussa is op deze manier aan het werk bij i-did.  "Deze baan betekent alles voor me. Ik ben niet meer afhankelijk van anderen, ik verdien nu zelf mijn geld".
Mireille: "We zijn ontzettend blij met Moussa. En weet je, we hebben net een nieuwe aanvraag bij de gemeente ingediend voor nog twee banen".  

Mireille Geijsen over i-did slow Fashion

Hulp en contact Lokaal Economisch Fonds

Telefoon

14 030

E-mail

lef@utrecht.nl