Sociaal ondernemen

Sociaal ondernemerschap is belangrijk voor een gezonde stad. Bedrijven die producten en diensten maken die bijdragen aan een betere wereld, geven meer waarde aan onze stad. Zo geven zij mensen kansen en helpen zij bij maatschappelijke uitdagingen. De toekomst begint vandaag. Wij willen vooroplopen in deze beweging en stimuleren andere organisaties mee te doen.

Wat is sociaal ondernemen?

Bij sociaal ondernemen dragen ondernemers bij aan oplossingen voor maatschappelijke problemen. Dit kunnen ondernemers op hun eigen manier doen. Bijvoorbeeld door hun producten duurzamer te maken. Door samen te werken met andere ondernemingen. Of door samen met de gemeente of andere partners te werken aan vragen zoals: hoe helpen we Utrechters uit hun schulden? Of hoe krijgen we woningen van het gas af?

Voorbeelden van sociaal ondernemen

  • Buitengewoon leidt mensen met een bijstandsuitkering op in de catering, beveiliging, installatietechniek of de zorg. Met de werkervaring die ze opdoen, vergroten zij de kans op een betaalde baan. Bijvoorbeeld bij Facilicom Group, de grote zakelijk dienstverlener die met Buitengewoon is gestart.
  • Het Hof van Cartesius is een werkplek waar creatieve, duurzame ondernemers hun eigen werkruimte bouwen met hergebruikte en groene bouwmaterialen.
  • Via Digitale Buddies helpen studenten ouderen bij het gebruik van een computer. Het is een initiatief van GeluksBV om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan.

Wat doet de gemeente?

Wij hechten veel waarde aan sociaal ondernemerschap. Lees in de Social Enterprise Monitor Utrecht 2019 hoe sociaal ondernemerschap in Utrecht ervoor staat.

We richten ons op 4 pijlers:

  1. Sociaal ondernemerschap helpt bij het realiseren van Utrechtse ambities.
  2. Het beter benutten van (sociale) inkoop en Social Return als middel voor organisatiedoelstellingen.
  3. Versterken van de randvoorwaarden voor meer sociaal ondernemerschap.
  4. Zichtbaarheid van sociaal ondernemerschap en waarde breder bekend maken.

Wilt u sociaal ondernemen?

Wilt u met sociaal ondernemen bijdragen aan Utrechtse ambities op bijvoorbeeld duurzaamheid, werkgelegenheid of andere maatschappelijke terreinen? En gaat u met uw ondernemingsplan omzet draaien en een (gedeeld) risico nemen? Wij komen graag met u of uw organisatie in contact om uw plannen te bespreken. U kunt contact met ons nemen via sociaalondernemen@utrecht.nl

Wilt u ondersteuning als startende of groeiende sociaal ondernemer of in contact komen met andere Utrechtse sociaal ondernemers? Kijk wat Impact030 voor u kan betekenen.

Inkopen bij een sociaal ondernemer

Door producten of diensten in te kopen bij een sociaal ondernemer, draagt u een steentje bij aan een betere wereld. Op de Social Impact Market, een online markt, bieden sociaal ondernemers hun producten aan. Lees ook de brochure 'Inkopen met impact: zo kan het in Utrecht' (pdf, 2 MB) voor meer ideeën. Bent u al actief en wilt u uw kennis delen met ons en partners als ABN AMRO en PWC? Sluit dan aan bij het partnernetwerk van Buy Social. 

Deelnemen aan The Impact Days in Utrecht

Tijdens The Impact Days openen sociaal ondernemers en organisaties in Utrecht 3 dagen per jaar hun deuren. Ze laten Nederland zien wat de kracht is van sociaal ondernemerschap. U kunt ook meedoen met The Impact Days.
Lees meer over The Impact Days

Hulp en contact Economische zaken

Telefoon

14 030

E-mail

ez@utrecht.nl

Postadres

Postbus 8406, 3503 RK Utrecht

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag, 9.00 - 17.00 uur