Ondernemen Energiebesparing horeca

mensen op terras

De gemeente Utrecht wil in 2030 klimaatneutraal zijn en daar moeten we met z’n allen hard aan werken om te realiseren. We willen u graag met de besparingen helpen.

Onderzoek en energiescans

We hebben de afgelopen jaren honderden energiescans bij horecabedrijven gedaan. Hier zijn allerlei mogelijkheden naar voren gekomen waarmee u energie kunt besparen.
In de tabel hieronder vindt u wat de investering per maatregel is en welke besparing dit jaarlijks oplevert.

Top 10 energiebesparingen in de horeca
onderwerpinvesteringbesparing per jaar
1.Kierdichte ramen en kozijnen€ 2.500€ 2.700
2.Radiatorfolie€ 1.300€ 1.600
3.Slimme thermostaat€ 20.000€ 20.000
4.Ledverlichting€ 103.000€ 72.000
5Energiemonitoring€ 44.000€ 30.000
6Isolatie appendages en leidingen€ 43.000€ 19.000
7Aanwezigheidsdetectie terrasverwarming€ 4.400€ 4.200
8.Watervrij urinoir€ 157.000€ 67.000
9.Hotfill vaatwasser€ 157.000€ 67.000
10.Verwarmde stoelkussens€ 147.000€ 48.000

We willen u inspireren om meer met energiebesparing te doen. Hieronder staan een aantal mogelijkheden. Wilt u hiermee verder? Dan helpen we u graag. Ook kunt u contact met enkele ondernemers opnemen over onderstaande maatregelen via hun websites.

Verwarmde stoelkussens

Ondernemers gebruiken terrasverwarmers om het hun gasten op koudere dagen aangenaam te maken. Het nadeel is dat deze niet alleen de gasten maar vooral de buitenlucht opwarmen. Gevolg: een enorm verlies van energie. Met verwarmde stoelkussens verwarmt u alleen de klant en bespaart u 90% op uw energierekening.
Leveranciers van de kussens zijn Stoov en Sit and heat. Bij de Utrechtse ondernemers van cafetilt.nl en de winkelvansinkel.nl kunt u terecht voor gebruikerservaringen.

led verlichting in bar

Ledverlichting

Ledlampen verbruiken veel minder energie dan halogeenverlichting. Daarnaast gaan ze langer mee en hoeven daarom minder vaak vervangen te worden. Inmiddels is de kleur van het licht hetzelfde als die van halogeenverlichting.

Ledverlichting geeft geen warmte af, wat halogeen wel doet, hierdoor hoeft u minder te koelen. De nieuwste generatie ledlampen is zelfs helemaal te dimmen. Bij het Louis Hartlopercomplex kunt u naar hun ervaring met ledverlichting vragen.

Meer energiebesparende mogelijkheden

Bewegingssensoren

Onnodig licht laten branden, vreet energie. Bewegingssensoren op toiletten en in weinig gebruikte ruimtes bieden een oplossing.


kok bereidt eten in koekenpan

Artikel 'Duurzame horeca’

Vraag uw kok om apparatuur pas aan te zetten als die gebruikt wordt. U bespaart hiermee energie. Uw keuken warmt minder snel op en is er minder koeling nodig.
Lees artikel Volkskrant


Zet met app drankenkoeling ’s nachts uit

Buiten de openingsuren kunt u door nieuwe technieken de drankenkoeling ('s nachts) uitzetten. Door de technische ontwikkelingen kost het opstarten minder energie dan vroeger. Het aan- en uitzetten gaat met een app.


logo milieubarometer. voet met co2 (footprint)

Milieubarometer

De Milieubarometer is een instrument om de milieuprestatie en CO2-footprint van uw bedrijf te meten. De gemeente stelt de milieubarometer het eerste jaar gratis beschikbaar voor Utrechtse ondernemers.
Meer weten vindt u op www.milieubarometer.nl.


Zonnepanelen

Naast energie besparen kunt u er ook zelf energie opwekken met zonnepanelen. De gemeente Utrecht heeft voor het zelf opwekken van energie voor ondernemers het initiatief ‘versnellingscapaciteit Zon’ opgezet. Maak vrijblijvend een afspraak met een adviseur die bekijkt welke mogelijkheden er voor u zijn om zonnepanelen te installeren. Meer informatie op softenergy.nl.


logo energiefonds

Energiefonds Utrecht

De gemeente heeft een energiefonds opgericht voor Utrechtse ondernemers. Het Energiefonds Utrecht biedt financiële ondersteuning aan Utrechtse ondernemers en organisaties met duurzame ambitie. Bijvoorbeeld via leningen, garanties en participaties. Als maatschappelijk fonds denken ze actief mee om haalbare maar moeilijk financierbare projecten toch mogelijk te maken. Meer weten informatie op www.energiefondsUtrecht.nl


Logo groene sleutel met tekst green key

Green key

Bedrijven met een Green Key-keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Zij gaan daarbij een stap verder dan de normale wet- en regelgeving vereist.
Meer informatie vindt u op www.greenkey.nl.

Hulp en contact Energiebesparing horeca

Telefoon

030 - 286 37 09

E-mail

milieutoezicht@utrecht.nl