‘ … 'Dit lijkt toch een beetje op een kapper die zijn eigen haar knipt' … ’

‘ … 'Dit lijkt toch een beetje op een kapper die zijn eigen haar knipt' … ’

De week van fietswijkbezoeken met buurtregisseurs aan Kostverloren en Keizer Karelpark, lezing bij CDA Amstelveen in Paaskerk, Japan festival op Stadsplein op zaterdag en zondag 9 en 10 juni aanstaande, Koninklijk Concertgebouw orkest in Londen, leerlingen ROC in actie tegen zakkenrollers, 7e editie jaarlijkse ontmoeting geloofs-, kerkelijke en levensbeschouwelijke gemeenschappen in raadszaal, brandweervrijwilligers survivallen in de Ardennen, 4-jarige Daan Kieft wint ballonnenwedstrijd koninginnedag, Joop Rubens in museum Jan van der Togt en koplopergemeente Amstelveen stapt als een van de eerste over op de nieuwe Basisregistratie Personen.

maandag 7 mei 2012

Tjonge jonge. Geen geringe betekenis die Franse, Duitse èn Griekse verkiezingen van gisteren … Dat wordt wat. Mooi resultaat van Feijenoord. Dit laatste geheel terzijde. Onze dochter ging gisteravond al terug naar Wageningen. Ze heeft vanochtend heel vroeg college. Sta net als Marian tegen half zeven gereed. Marian gaat naar haar werk, fiets zelf naar De Meerkamp voor m’n dagelijkse zwembeurt in het buitenbad. Vervolgens op de fiets richting raadhuis. Het begin van de ochtend vult zich met twee opeenvolgende wekelijkse interne werkoverleggen. Samenstelling is voor de verandering weer eens compleet. Heerlijk. Praat bij met wethouder Levie. Wethouder Raat stelt Havo 4 leerling van het KKCChantal Meijer voor. Zij loopt deze week stage bij en met de wethouder. Wekelijks overleg met raadsgriffier Georgopoulou en loco-secretaris Köhler. Gemeentesecretaris Schurink vertegenwoordigt vandaag onze gemeente bij de zogenaamde ‘koplopers’ bijeenkomst. Vandaar.

‘ … Twaalf koplopergemeenten stappen als eerste over op de nieuwe Basisregistratie Personen (BRP). Met de invoering van de BRP komt er één landelijke registratie met persoonsgegevens van de inwoners van Nederland en Nederlanders in het buitenland. Het bijhouden en uitwisselen van gegevens wordt met de BRP sneller, eenvoudiger en goedkoper dan met de huidige Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Uiterlijk in 2016 werken alle 413 gemeenten met de nieuwe registratie. Minister Spies van BZK (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft vandaag tijdens een werkbezoek in Valkenburg aan de Geul een intentieverklaring ondertekend met de twaalf gemeenten over hun overstap naar de nieuwe registratie. Zij deed dat ook namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De twaalf koplopergemeenten zijn Alkmaar, Amstelveen, Bloemendaal, Capelle aan den IJssel, Haarlemmermeer, Hoogezand-Sappemeer, Leiderdorp, Noordenveld, Valkenburg aan de Geul, Waalwijk, Zoetermeer en Zoeterwoude. Zij leveren een actieve bijdrage aan de ontwikkeling van de techniek en gaan vervolgens over op de nieuwe registratie. Hun ervaringen stellen alle andere gemeenten straks in staat om soepel en snel over te stappen. Bij het ontwikkelen en invoeren van de BRP werkt het ministerie van BZK nauw samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING), de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) en het Agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten (BPR) …’.

Logo Kika

Praat bij met medewerker mevrouw Monica Zijlstra. Zij is al enige tijd verantwoordelijk voor de plaatsing van de weekboeken op de site. Ben blij met haar enorme (stille) bijdrage. Een vergadering van de staf Openbare Orde en Veiligheid met vertegenwoordigers van brandweer en politie volgt. Daarna een ingelast overleg met directeur Facilitair bedrijf en teamleider communicatie Annette Cornelisse. Op mijn verzoek een korte collegevergadering in verband met de actualiteit. Maakte het in Amstelveen - elders vaak - nog niet mee. Een collegevergadering in de vorm van een conferencecall. Is even nodig. Op mijn werkkamer vergezellen loco Raat, loco-gemeentesecretaris Köhler en topambtenaar mevrouw Angelien Brus mij tijdens de vergadering. Natuurlijk loopt het uit. Fiets snel naar huis. De rest van de middag is volledig gevuld met vergaderingen van het veiligheidsbestuur en van het regionaal college Amsterdam-Amstelland in het stadhuis van Amsterdam. Zit een deel van de vergaderingen (plaatsvervangend) voor. Onderweg terug naar huis telefonisch overleg met de ambassadeur van India, H.E. Bhaswati Mukherjee en oud-collega Halbe Zijlstra. De eerste dag van de week zit er op. Concentreer mij vanavond op de (goed gevulde) tas. Daarin onder meer de glossy ‘Frits’. Uitgebracht ter ere van de mede-oprichter en initiatiefnemer van KiKa (Kinderen Kankervrij), de heer Frits Hirschstein.

dinsdag 8 mei 2012

Stap even voor half zeven op de fiets. Ga zwemmen. Regent pijpestelen. Ook even later onderweg naar het raadhuis. Maar m’n diepgroene poncho doet wonderen. Overleg met burgerraadsman Beckers. Voorlichter Van Vliet wipt even aan (onderwerp: kindbijschrijvingen in paspoorten).

‘… Er zijn nieuwe maatregelen van minister Spies omtrent het vervallen van kinderbijschrijvingen in paspoorten. Met ingang van 26 juni 2012 vervalt de geldigheid van alle kinderbijschrijvingen in paspoorten. Vanaf die dag heeft ieder kind een eigen paspoort of een Nederlandse identiteitskaart nodig om te reizen. Voor het aanvragen van een reisdocument voor kinderen jonger dan 13 jaar en 8 maanden, die bijgeschreven zijn in een paspoort waarvan de geldigheid op of na 1 juli 2012 vervalt, geldt het volgende. Indien deze aanvraag ná 1 mei 2012 is ingediend, vindt levering naar alle waarschijnlijk pas ná 1 september 2012 plaats.
Door het grote aantal aanvragen van reisdocumenten loopt de levertijd sterk op. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties draagt gemeenten daarom op nieuwe maatregelen te nemen.
- voor een bijgeschreven kind jonger dan 13 jaar en 8 maanden (dat is bijgeschreven in een paspoort waarvan de geldigheid op of na 1 juli 2012 verloopt) is het niet meer toegestaan een spoedaanvraag te doen.
- een aanvraag voor een reisdocument wordt niet in behandeling genomen indien het huidige document nog op of na 1 september 2012 geldig is. Indien de aanvrager kan aantonen dat de reis gaat naar een land waarvoor geldt dat het paspoort of de Nederlandse identiteitskaart bij aankomst of vertrek een minimum periode geldig moet zijn, dan mag de aanvraag wel in behandeling genomen worden.
Minister Spies wil er op deze manier voor zorgen dat zo min mogelijk problemen ontstaan voor diegenen die een reisdocument aanvragen en het echt nodig hebben …’
.

De hele ochtend staat in het teken van de wekelijkse vergadering van het college van Burgemeester en Wethouders (B&W). Vergt aandacht en energie. Morgenavond gemeenteraadsvergadering … Vandaar. Stagiares Chantal Meijers en Lars Maas (HAVO 4 leerlingen van het KKC) wonen het eerste uur de collegevergadering bij. Na afloop overleg met wethouder Groot met het hoofd van de afdeling beleid, mevrouw Van Hove. Vervolgens verzoek van ‘buurman’ Cees Huis uit de William Boothlaan een spontaan ingelastte ontmoeting met mijn Afrikaanse ambtgenoot ‘Monsieur le Maire’ Sidi Sanogo uit Bobo-Dioulasso (Burkina Faso) en de heren Seydou Sunfo (is de buurman van de heer Huis) en Maïga Sidi Motab.

Ville de Bobo Dioulasso
Franse collega's

Doe m’n best in het Frans. Er is geen woord Spaans bij (en niemand die ambtelijk ondersteunt). M’n gasten zijn hoffelijk en zeer vriendelijk. De conversatie verloopt uitstekend. Praat OOV’er Konijn bij over de resultaten van de vergaderingen gisteren van het veiligheidsbestuur en het regionaal college Amsterdam-Amstelland. Plaatsvervangend Hoofdofficier van Justitie mevrouw Jet Hoogendijk belt in verband met de actualiteit. Een vergadering van de staf Jeugd en Veiligheid met wethouder Raat volgt.

60-jarig huwelijk

Feliciteer in de loop van de middag aan de Olmenlaan de heer en mevrouw Roos-Visser met hun 60-jarig huwelijk. Zoon en dochter zijn aanwezig en de kleinkinderen maakten een banier die bij aankomst buiten een vrolijk aanzicht geeft. De bruid komt oorspronkelijk uit IJmuiden en beschikte over groene vingers. De bruidegom is een Amsterdammer. Zij ontmoetten elkaar voor het eerst toen de bruidegom - dienend bij de marine – op de kade van IJmuiden liep. De bruidegom werkte bij de KLM en was tot zijn 56e linksback bij Roda’23.

Daarna op fietswijkbezoek met buurtregiseur Ruud Looman door en aan de wijk Kostverloren. Goed om te doen. Breng onder meer een bezoek aan wijkcentrum Alleman (Den Bloeyenden Wijngaerdt) en aan het winkelcentrum. Nuttig. De heer Looman vertelt zijn verhalen en (vooral) ervaringen luid en duidelijk. De moeite waard. Wordt vervolgd. Drink na afloop een kopje koffie bij Bommel aan Kostverlorenhof, haal avondeten bij Alexandros en fiets in de stromende regen terug naar huis. Eet de ‘Griek’ op met onze zoon (Marian is vandaag laat thuis). Opnieuw in de stromende regen op de fiets. Nu richting Paaskerk. Verzorg op uitnodiging van voorzitter, de heer Jos Groot, een lezing bij de Amstelveense afdeling van het CDA. Onderwerp ‘Het werken als burgemeester’. Doe het met plezier. Beantwoord vervolgens met liefde een aantal vragen vanuit de Algemene Ledenvergadering. Ook onderweg terug naar huis doet m’n poncho wonderen. Betuig, terug thuis, mijn condoléances aan de familie van de overleden journalist Gerard van Westerloo (1943).

woensdag 9 mei 2012

Stap om kwart over zeven op de fiets. Ga snel naar het raadhuis. Stromende regen. Alweer. Lever de post en de stukken in bij het bestuurssecretariaat. Meteen door naar het Ronald McDonald Huis VUmc aan de Amstelveenseweg. Zit er de vergadering voor van het stichtingsbestuur. Meteen terug naar het raadhuis. Het regent onderweg. Ingelast overleg met buurtregisseur Hilco Kappert (Groenelaan) en teamleider communicatie Cornelisse. Onderwerp: een incident met een Nederlandse vlag. Telefonisch overleg met Officier van Justitie Otto van der Bijl volgt. Praat bij met mevrouw Erlijn Mulder. Het is altijd een genoegen met deze ambitieuze topmeid de degens te kruisen. Rond het middaguur volgt een vergadering van de Raad van Advies van het gemeenschapsfonds Amstelveen. Het stichtingsbestuur van het fonds (mevrouw Jacqueline Solleveld-Olthoff en de de heren Renze Hasper, Aart Kolhoff, Paul van der Meer, Erik Meijer en Theo Schuyt) doet nog steeds van zich spreken. Plezierige en vooral inspirerende bijeenkomst.

Een overleg met de directeur van de Muziek- en dansschool, mevrouw Jantien Westerveld en de voorzitter van de ‘stichting vrienden’ daarvan, mevrouw Mémé Bartels volgt. Maak kennis met mevrouw Esther van Rijswijk. Een ervaren journalist en communicatie-adviseur. Ontvang samen met burgerraadsman de heer Willem Beckers de dames Bokelmann en Thomson (onderwerp: de geschiedenis van de Indiëherdenking en het Indiëmonument in het Broersepark). Complimenteer de dames met hun inzichten en inzet. Maak samen met gemeentesecretaris Schurink kennis met de heer Frank Botman (Cyrte investments). Carpool aansluitend samen met de heer Frits Bolkestein op uitnodiging van mevrouw Sandra Mulder-Vreugdenhil naar de Oud Adeselaan in Rijpwering voor een bijeenkomst in Paerdeburgh van de Ivo Opstelten Foundation. De heer en mevrouw Hans en Linda Vergeer ontvangen ons allervriendelijkst. Kan slechts een deel van de bijeenkomst bijwonen. Duik, terug op mijn werkkamer in het raadhuis, nog snel even in de post en de tas van het bestuurssecretariaat. Avondeet het klaargelegde broodje op mijn werkkamer.

Zit ’s avonds de vergadering voor van de gemeenteraad. Beëdig mevrouw Lionahr-Vernie als gemeenteraadslid voor de PvdA en leg aan het begin van de vergadering een korte persoonlijke verklaring af.

‘ … Gelukkig namen de afgelopen heel veel jongeren in Nederland – ook in Amstelveen bij het monument aan de Nesserlaan en op 4 mei bij het monument in het Broersepark - deel aan de dodenherdenking. Ik ben daar blij mee. In dit licht spijt het mij, u te moeten informeren over een incident dat op 4 mei in Amstelveen heeft plaatsgevonden. Op 4 mei ’s avonds hebben bewoners van de Seineflat gezien dat kinderen een vlag in brand hebben gestoken. De vlag kon door bewoners naar binnen worden gehaald. Het zou gaan om vier kinderen, twee jongens en twee meisjes, vermoedelijk tussen de 10 en 13 jaar oud. Over meer informatie van getuigen beschikken politie en justitie op dit moment niet. Het gaat waarschijnlijk om baldadigheid, maar ook baldadigheid is in dit geval voor mij niet acceptabel. Hoe wij ook in het leven staan, vanuit welke (politieke) overtuiging dan ook, onze kinderen moeten weten dat dit echt niet kan. De politie neemt deze zaak serieus. Ik hoop dat de kinderen zich melden en alsnog op hun daden kunnen worden aangesproken …’.

De publieke belangstelling voor de nota ‘Bewoners aan zet’ is groot. Sluit rond half elf de vergadering af. Korte nazit met bijna alle politieke kleuren. Snel op de fiets naar huis. Kijk nog even in het Handelsblad. Herkenbaar verhaal ('Verbonden met het moederland') van Laura van der Wal over de Wereldomroep die stopt met Nederlandse uitzendingen. ‘… De uitzending werd afgesloten met het Wilhelmus, daarvan kreeg ik een brok in m’n keel. Wanneer ik naar de Wereldomroep luisterde, had ik het gevoel dat ik Nederland niet volledig verlaten had ...’. Had in de jaren 1983-1984 hetzelfde gevoel tijdens mijn studietijd in de Verenigde Staten.

donderdag 10 mei 2012

Korte nacht. Even voor half zeven op de fiets richting buitenbad. Het is ook onderweg vochtig. Marian is al richting haar werk, als mijn ochtendprogramma begint. Bel met de heer Peter Knip van VNG international en met voorlichter Van Vliet. Voor het overige staat de ochtend geheel in het teken van de 156e vergadering van de CCMO (Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek) in de Muzenzaal van het ministerie van VWS. Iemand verhaspelt tijdens de vergadering een zegswijze 'Dit lijkt toch een beetje op een kapper die zijn eigen haar knipt'. Geestige verspreking. Word tussendoor weggeroepen voor kort telefonisch overleg met ambtgenoot Oudshoorn (Uithoorn). 's Middags terug op het raadhuis. Daar wacht enig tekenwerk en natuurlijk de post van vanochtend. Begroet mevrouw Els Huijting algemeen directeur van Pauw bedrijven (‘Ongewoon goed in werk’). Ontmoette haar vroeger met enige regelmaat in het Utrechtse. In de loop van de middag volgt de 7e editie van mijn jaarlijkse ontmoeting in de raadszaal met alle Amstelveense geloofs-, kerkelijke en levensbeschouwelijke gemeenschappen. Na een korte voorstelronde van de aanwezigen (gelukkig ook veel nieuwe gezichten) en een terugblik op de 6e editie van het vorig jaar volgen presentaties over het thema ‘Voedsel en volksgezondheid’ van de heer Jan Floris (‘Echt voedsel’) en mevrouw Judith de Meij van de GGD (‘Overgewicht een groeiend probleem’). Wethouder Koops belicht het thema ‘Armoedebestrijding in Amstelveen’ en mevrouw Jacqueline Wasser informeert het gezelschap over het Thuishuis-project. Ervaar net als alle zes eerdere edities ook deze zevende als zeer waarde(n)vol.

Meteen aansluitend samen met Marian naar de ouderavond van de middelbare school van onze zoon. Het lukt mij daarom niet het concert ‘Slag om de residentie’ van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso bij te wonen, evenmin de opening van de tentoonstelling ‘Under Construction’ (Multimedia kunstwerken van beeldend kunstenaar Joop Rubens in samenwerking met plastisch chirurg Refaat Karim en schoenontwerper Jan Jansen in museum Jan van der Togt. Ben geschokt te lezen over het plotselinge overlijden (1959) van de ‘allerliefste vent’ van mijn vriendin Tanja. Vreselijk.

vrijdag 11 mei 2012

In alle vroegte op de fiets naar het raadhuis. Het is er stil. Kan lekker aan de slag. Om half negen sharp een overleg met de heer Vincent Knoops van het stichtingsbestuur van het Japanfestival (in het dagelijks leven werkzaam bij de KLM) en voorlichter Van Vliet. Bereiden een gesprek met de (lokale) media voor over het komende Japanfestival in Amstelveen. Het gesprek zelve met de media volgt. Op zaterdag 9 en zondag 10 juni aanstaande is het Stadsplein in Amstelveen in Japanse sferen. Het Japanfestival staat dat weekend op het programma.

Japan festival

Bezoekers worden twee dagen lang getrakteerd op gevarieerd entertainment. Op het programma staan onder meer optredens van (spectaculaire) Taiko drums en wordt opnieuw een wereldrecordpoging gedaan om de langste sushibar ter wereld te maken. Het hoogtepunt is een optreden van een groot ensemble uit het Koninklijk Concertgebouworkest – voor het eerst in Amstelveen - op het Stadsplein. In mijn beleving is het Japan Festival 2012 niet zomaar een festival, het is een vrolijke samenkomst van Japan en Nederland, culinair en cultureel, die de kracht van de samenwerking en het wederzijds respect symboliseert. Maar het is ook een festival waar ruimte is stil te staan bij de vreselijke tsunami van begin 2011. Vorig jaar werd het festival vanwege de natuurramp geannuleerd en werd in plaats daarvan ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ramp een concertavond gehouden met medewerking van het Koninklijk Concertgebouworkest. Op die avond droeg de Japanse dichter Ryoichi Wago de gedichten Kanashimi (droefheid) en Kibou (hoop) voor. Uit mijn toespraak van toen: ‘En hoeveel beter kunnen wij op die hoop voortbouwen dan dit jaar het Japan Festival 2012 weer te houden. Daarmee zenden wij een krachtig signaal uit naar de Japanse samenleving dat wij hen in alles willen steunen op hun weg naar herstel’. Het Japanfestival wordt georganiseerd door een speciale stichting waarin onder meer de gemeente Amstelveen als onderdeel van amsterdaminbusiness en onder (veel) meer (bedrijven) de KLM in participeren.

Aansluitend meteen door naar het Stadshart voor de aftrap van een actie tegen zakkenrollerij. Trek samen met de politie Amsterdam Amstelland op in een actie tegen zakkenrollers. Enerzijds richt de actie zich op bewustwording bij potentiële slachtoffers over wat zij kunnen doen om te voorkomen dat hun spullen gestolen worden. Anderzijds zal de politie in de komende periode verscherpt letten op zakkenrollers. Op dit moment lijkt namelijk de aantrekkelijkheid van Amstelveense winkelcentra voor zakkenrollers groter dan elders in de regio. Deze actie moet zakkenrollers duidelijk maken dat onze winkelcentra alleen aantrekkelijk zijn voor mensen die betaald winkelen. Wij informeren het winkelend publiek over hoe zij zichzelf zo goed mogelijk tegen deze praktijken kunnen beschermen. Scholieren van het ROC Veiligheidscollege in Amsterdam-Zuidoost delen in diverse teams in Amstelveen – onder begeleiding van de buurtregisseurs - flyers uit. Op deze flyers staan tips over het zelf voorkomen van zakkenrollerij. Ook heeft de politie posters en flyers verspreid bij winkeliers, zodat zij hun klanten kunnen waarschuwen. Daarnaast hangen er posters in wijk- en buurtcentra. Op de websites van de politie en die van ons zijn tips te vinden over het beschermen van eigendommen. Deze gaan niet alleen over zakkenrollen, maar onder meer ook over skimmen, babbeltrucs en het beschermen van woningen tegen inbraak. RTV Amstelveen en de heer Toth van Amstelveenweb.com maakten een korte impressie van de actie.

Zakkenrollersactie

Ontvang de dames Van der Poel en Smaal. Oude vriendinnen van elkaar die een keertje op het raadhuis wilden komen kijken. Dat kan natuurlijk. Bovendien is mevrouw Van der Poel de moeder van een van mijn beste vriendinnen (en met mijn broer getuige bij ons huwelijk). Wandel met de dames naar museum Jan van der Togt. Bewonder de exposities en begroet onderweg terug plastisch chirurg Refaat Karim (een van de ‘exposanten’). Neem afscheid van mijn gasten. Aansluitend volgt een fietswijkbezoek aan het Keizer Karelpark met buurtregisseur van politie, de heer Jan Pieter Koopmans. Zijn aanstekelijke enthousiasme bevordert de werkvreugde, zo lijkt me. Begroet onderweg een aantal goede bekenden. Bewoners en winkeliers (Augustinuspark, Lindenlaan, Van der Hooplaan) ….

Joop Rubens
Kobayashi

Steek vervolgens op de Amstelveense brandweerkazerne een aantal van onze brandweermannen een hart onder de riem. De vrijwilligers gaan ook dit jaar weer ‘survivallen’ in de Ardennen. Ze doen dit het komend weekend en hebben er erg veel zin in. ‘De brandweerdekking van de vrijwilligers in Amstelveen blijft natuurlijk het komend weekend gewaarborgd’, verzekert de voorzitter van de Personeelsvereniging Brandweer Amstelveen, de heer Arthur Stoete, mij. Ging daar, eerlijk gezegd, sowieso vanuit.

Groepsfoto

Praat na afloop even bij met kazernemanager Sargon Gerwargis. Hij vertelt dat twee Amstelveense brandweervrijwilligers gisteren hielpen bij de werkzaamheden rond de Sint-Jan de Doperkerk in Uithoorn. Op uitnodiging van mevrouw Elly Zaal door naar wijkcentrum Westend aan het Westwijkplein. Bekijk de kermis op het Westwijkplein en feliciteer vervolgens de 4-jarige Daan Kieft (en zijn zusje Maud en zijn moeder) die de balonnenwedstrijd van Koninginnedag heeft gewonnen. Daan houdt van auto’s, playmobiel voetbal en lego. Hij krijgt een oranjekleurige supportersbus van het Nederlands voetbalelftal (van playmobiel) kado en is er blij mee. Kijk tussen de bedrijven door ook nog even naar een geïmproviseerd optreden van een aantal dans(less)ende kinderen. Met badhanddoek dansen zij op de muziek van het liedje Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini. Heerlijk.

Polka dot bikini

‘ … She was afraid to come out of the locker
She was as nervous as she could be
She was afraid to come out of the locker
She was afraid that somebody would see …
Two three four tell the people what she wore …
It was an Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini
That she wore for the first time today
An Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini
So in the locker, she wanted to stay …’.


Terug naar het raadhuis. Begin aan de weekendpost en praat bij met gemeentesecretaris Schurink. Loop aan het eind van de middag naar La Gare aan de Dorpsstraat. Wens wethouder Raat geluk met zijn 45e verjaardag vandaag en fiets naar huis. Het is mooi geweest.

zaterdag en zondag 12 en 13 mei 2012

In een druilerige regen op de fiets naar een naburig winkelcentrum voor een paar boodschappen. Door naar de Lindenlaan. Bel met Paul Stolwijk. Feliciteer in de loop van de ochtend aan de Joke Smitlaan de heer en mevrouw Hogerwerf-Baars met hun 60-jarig huwelijk. De bruid is van oorsprong Amsterdamse en houdt van borduren (‘Ik heb u nog nooit in het echt gezien … Vanuit hier kan ik de toren van de Bovenkerkse Urbanus zien’). De bruidegom – afkomstig uit Uithoorn – begon als automonteur en had later (samen met zijn echtgenote) een vishandel aan de Van der Hooplaan (is nu de Volendammer visspecialist). Hij gaf ooit in de avonduren autorijles bij de toenmalige autorijschool van Ben Bartels en reed later brood en banket rond van bakkerij Koolhaas. Zij leerden elkaar kennen bij de Katholieke dansschool Liebregts, in de Brakke Grond in de Nes. Ze vieren het vanmiddag met familie en vrienden bij Silversant.

Terug thuis, ‘vieren’ onze kids tijdens de lunch alvast Moederdag. Bel met de heer Baerte de Brey en meld me af bij loco Raat. ’s Middags naar Schiphol. Vertrek met vlucht KL 1205 (een Fokker 70 – Cityhopper) naar Heathrow. Gebruiken de vliegtuigtrap. De medewerkers mevrouw Christa de Kemp en de heer Peter de Kruijk zijn al in Londen. Het NFIA, de Nederlandse Ambassade en AmsterdaminBusiness organiseren vanavond een bijeenkomst ten behoeve van het in onze regio gevestigde (internationale) bedrijfsleven. De relatie-bijeenkomst is gericht op belangrijke investeerders vanuit Azië, die zowel in Londen als in onze regio een kantoor hebben. Er zijn 50 gasten uitgenodigd, vooral grote Japanse investeerders zoals Ricoh, Yakult, Kyocera, Teijin, maar ook enkele Chinese investeerders zoals de investeringsbank ICBC. Woon in dit kader samen met ambtgenoot Van der Laan samen met onze gasten namens de regio een concert bij van het Koninklijk Concertgebouw Orkest in Barbican Hall (de grote concerthal in London).

Barbican Hall

De allermooiste architectuur staat niet in deze omgeving (veel grauw jaren’70-’80 beton). Begroeten bij aankomst dirigent Mariss Janson en zijn echtgenote, avondeten in Searcy’s, worden verwelkomd door het ambassadeursechtpaar (‘Ben een achternichtje van Herman Quarles van Ufford … De Schiefbaanstraat is een zijstraat van de Oostduinlaan’) en genieten vervolgens van ‘Also sprach Zarathustra’, ‘Metamorphosen’ en een Suite uit 'Der Rosenkavalier' van Richard Strauss. Geweldig. De dirigent staat z’n mannetje al moet hij bij het tweede stuk even verstek laten gaan. De eerste violist doet wonderen met zijn strijkstok …

beeldmerk hotel

Aansluitend volgt een ontvangst voor onze gasten uit het bedrijfsleven waarbij niet alleen Ambassadeur Z.E. de heer Pim Waldeck en burgemeester Van der Laan spreken maar waarbij ook een aantal musici aanwezig zijn. Nuttige avond. Onze gasten hebben zich uitstekend vermaakt (en daar is bij een avond als deze om te doen). Korte nazit in de omgeving van Brick Lane in Sajna met een aantal knuffel-favorieten uit het orkest. Altijd gezellig. Overnacht in het Londense Millennium Bailey’s hotel aan Gloucester Road. De heer Tony Rexha en zijn collega’s hebben het prima voor elkaar. Blader zondagochtend vroeg in het zonnetje voor het hotel – recht tegenover het vroegere Gloucester road Station - in The Sunday Times, veel aandacht voor de komende Olympische Spelen (‘Get set for an Olympic traffic jam’).

Gloucester Road

Vervolgens met vlucht KL 1010 (in en Boeing 737-700) terug naar Amsterdam. Sta, in de loop van de middag terug in Amstelveen, samen met mijn gezin en mijn ouders stil bij de 17e verjaardag (morgen) van onze zoon. Gisterenavond ontving onze zoon een aantal leeftijdgenoten (is goed verlopen). Besteed ook aandacht aan Moederdag (nam iets lekkers mee uit Londen). Meld me ‘terug’ bij loco Raat. Kan helaas de overdracht van een aantal prachtige Utrechtse portretten van de heer Kees Wennekendonk aan het Utrechts Archief niet bijwonen. Avondeten andijviestamppot met z’n vieren. Dochterlief vertrekt naar Wageningen. Kijk samen met Marian naar Boer zoekt vrouw.

Uw reactie* verplichte velden

Zie verder...

Uw bookmarks