Uw initiatief Utrechtse voorbeelden van Zorg voor Elkaar

Veel Utrechters zetten zich (vrijwillig) in om hun stad, wijk of buurt nog mooier en beter te maken. Hebt u zelf een idee? Wilt u zien hoe anderen hun idee hebben gerealiseerd? U vindt hier een aantal inspirerende voorbeelden.

Zelf een idee?

Voor een goed initiatief, groot of klein, is ruimte. De gemeente stimuleert en ondersteunt dit soort initiatieven. Samen met de stad zoeken we nieuwe samenwerkingsvormen, om van elkaar te leren en verder te komen. Utrecht maken we samen! Hebt u zelf een idee of wilt u meer weten? Kijk dan op www.utrecht.nl/initiatief of mail naar initiatief@utrecht.nl.

Inspiratie

Najaar 2015 bezochten we een aantal initiatieven, waarbij zorg voor elkaar centraal staat.  Benieuwd naar de ‘drive’ van de initiatiefnemers? Bekijk de video's van Zorg voor Elkaar (voorheen Tour d'Initiative) hieronder.

Korte video op Youtube
Lange video op Youtube
De initiatieven

Give me shelter

Wat doe jij als je wordt aangesproken door een dakloze om wat geld te geven voor een slaapplek of wat eten? De initiatiefnemers Tanja en Kristy zijn eerlijk: zij geven niets. Vooral omdat het onzeker is of de dakloze wel echt het geld daaraan uitgeeft. Dit voelt niet goed. Zo ontstond hun idee: GiveMeShelter, een app waarmee je een slaapplek of een maaltijd kunt betalen voor een dakloze.
GiveMeSchelter is een van de 5 initiatieven die met succes deelnam aan de crowdfunding campagne Nieuwe Helden van Utrecht. GiveMeShelter heeft het streefbedrag van € 2.500 zelf opgehaald. Op 28 oktober 2015 ontvingen ze daarom de andere helft van het nodige startbedrag van de gemeente. In totaal is voor € 14.334 aan euro’s door de 5 Nieuwe Helden van Utrecht opgehaald met 319 verschillende donaties. Bekijk de video GiveMeShelter op Youtube.


Oké Nu

Oké Nu staat voor: Overvecht kijkt écht Naar u om. Een groep betrokken buurtbewoners zet zich met dit initiatief in voor saamhorigheid, naar elkaar omkijken, voor elkaar zorgen en samen leuke dingen doen. Ze richten zich op alle buurtbewoners van Overvecht Noord, met specifieke aandacht voor de ouderen en kwetsbaren in de buurt van de Tigrisdreef. Zo organiseert Oké Nu  bootcamps voor kinderen, wandelen en biljarten voor senioren en is er een eetclub waar samen gekookt en gegeten wordt. Oké Nu wil nog veel meer activiteiten gaan organiseren, zoals salsalessen voor de moeders. De wethouder schoof voor een gesprek aan tafel bij een gezamenlijke maaltijd met de vrijwilligers en ervoer de liefde en passie van deze groep voor hun wijk en haar bewoners. Voormalig wethouder Jongerius bezocht dit initiatief op 03-11-2015. Bekijk de video Oké NU op Youtube.


Acties Vluchtelingenhulp

2 enthousiaste Utrechtse meiden trekken hard aan de initiatieven van gezamenlijke moslimorganisaties voor de asielzoekers in de noodopvang. Mooie voorbeelden hiervan zijn: kledinginzameling en kledinguitgifte, een diner tijdens het offerfeest waarbij vluchtelingen, moslimorganisaties, buurtbewoners en vertegenwoordigers van kerken aanwezig waren en het uitdelen van goodybags met kleine taalboekjes voor de basic woorden Nederlands. Kijk voor meer informatie op de facebookpagina Vluchtelingenproject Utrecht. Bekijk de video Acties vluchtelingenhulp op YouTube.


Food for Good

Onder vakkundige begeleiding wordt er door vrijwilligers samengewerkt in een voedseltuin midden in Kanaleneiland. De oogst is voor een groot deel bedoeld voor de moestuinders, de Voedselbank en Resto VanHarte. Ook mensen met een bijstandsuitkering kunnen bij Food for Good aan de slag. Deze Utrechters kunnen zo werkervaring opdoen en hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Kijk voor meer informatie op foodforgood.nl. Bekijk de video Food for good op YouTube.


hoiUtrecht

hoiUtrecht is een verhalenbundel met positieve en inspirerende verhalen over Utrechters die leven met een beperking, ziekte of stoornis. Initiatiefnemers Wikke, Saskia, Juultje en Barbara willen zo laten zien dat iedereen kwaliteiten en talenten heeft. Want wie zegt dat mensen met een beperking hulp nodig hebben? Misschien inspireren zij jou wel. En wanneer je mensen in de buurt wilt ondersteunen, kunnen deze verhalen je helpen hun uitdagingen te begrijpen. Zo wil hoiUtrecht mensen met en zonder krasje verbinden, inspireren en hen bewust maken van zichzelf en hun omgeving. Kijk voor meer informatie op hoiutrecht.nl. Bekijk Hoi Utrecht op YouTube.


Kinder Sport Academie

De Kinder Sport Academie in Sterrenwijk biedt peuters en kleuters een leuk en veelzijdig beweegprogramma aan. Door mobiele telefoons, computers, digitale media etcetera spelen kinderen te weinig buiten. Hierdoor is er een toenemende groep kinderen met overgewicht en een slechte motoriek. Initiatiefnemer Terry hoopt dat dit aantal omlaag gaat door kinderen op zeer vroege leeftijd in aanraking te brengen met sport en beweging. Kijk voor meer informatie op facebook.com/kindersportacademie. Bekijk het filmpje Kindersportacademie op YouTube.


Computercafé van Podium Oost

In het buurthuis in zelfbeheer ‘Podium Oost’ kunnen buurtbewoners terecht met vragen over hun smartphone, tablet of computer. Een (vrijwillige) deskundige helpt met problemen en laat zien wat het apparaat nog meer kan. Kijk voor meer informatie op podiumoostutrecht.nl. Bekijk Podium Oost op YouTube.


De Noordwester

De Noordwester is een nieuwe wijkkrant voor en door bewoners, ondernemers en organisaties in de buurten Ondiep en Pijlsweerd. De initiatiefnemers hoorden in hun omgeving dat medebewoners behoefte hadden aan informatie over hun directe omgeving en kwamen zo op het idee een wijkkrant uit te brengen. De Noordwester heeft nu een 7-koppige redactie met diverse talenten die de verschillende (sub)buurten goed vertegenwoordigt. In de krant vertellen bewoners hun verhaal en vinden ze informatie over wat er speelt in de wijk. Deze samenwerking en uitwisseling zorgt voor verbinding tussen buurten en organisaties in de wijk. In december 2015 verscheen de eerste editie. Er zullen er nog vele volgen, want er is nieuws genoeg, aldus een van de initiatiefnemers. Bekijk de Noordwester wijkkrant op Wijkconnect. Bekijk de video De Noordwester op Youtube

Hulp en contact Initiatief

E-mail

initiatief@utrecht.nl

Telefoon

14 030

Uw mening