Werk en inkomen Bijstand en werk gevonden

Hebt u een bijstandsuitkering en gaat u aan het werk? Dan zijn er wat zaken die u moet weten. Er zijn ook regelingen waar u misschien gebruik van kunt maken.

Inkomen uit werk doorgeven

Hebt u (vrijwilligers)werk gevonden? Geef dit dan direct aan ons door. Dan berekenen wij hoeveel uitkering u nog nodig hebt. Of uw uitkering stopt als u die niet meer nodig hebt.

Bijstand en parttime werk

Hebt u een bijstandsuitkering en kunt u parttime aan het werk? Dan kan het zijn dat u nog steeds een aanvullende uitkering nodig hebt. Op de pagina Bijstand en bijverdienen leest u hoe u voorkomt dat u eerst te veel uitkering krijgt en daarna onverwacht minder.

Vrijwilligerswerk

Als u een uitkering van ons hebt, mag u vrijwilligerswerk doen. Dit mag uw kansen op betaald werk niet in de weg staan. Een vergoeding voor vrijwilligerswerk van maximaal € 180 per maand en maximaal € 1.800 per jaar mag u houden bovenop uw uitkering.

Vrijlatingsregeling

Hebt u een bijstandsuitkering en inkomen uit parttime werk? Met de vrijlatingsregeling houdt u de eerste 6 maanden een gedeelte van uw inkomsten bovenop uw uitkering.

Vrijlatingsregeling alleenstaande ouders

Bent u een alleenstaande ouder met kinderen jonger dan 12 jaar? En hebt u een bijstandsuitkering en inkomen uit parttimewerk? Dan mag u na de vrijlatingsregeling nog eens 30 maanden een deel van uw inkomsten houden.

Vrijlatingsregeling medisch urenbeperkt

Hebt u een bijstandsuitkering? En kunt u door een medische oorzaak niet meer dan 30 uur per week werken? Dan komt u misschien in aanmerking voor de vrijlatingsregeling medisch urenbeperkt. U mag dan een deel van uw inkomsten houden bovenop uw uitkering.

Werknemerscheque

Hebt u een bijstandsuitkering en werk gevonden? Dan kunt u recht hebben op de werknemerscheque. En daarvoor een aanvraag doen. Dit is een geldbedrag dat u 1 keer kunt krijgen van maximaal € 300 voor extra kosten die u maakt als u werk vindt.

Parttime werken als zelfstandige

Hebt u een bijstandsuitkering of IOAW-uitkering en wilt u gaan werken als zelfstandige? Maar kunt u daarmee nog niet volledig in uw levensonderhoud voorzien? Dan kunt u toestemming vragen om parttime te werken als zelfstandige.

Vergoeding kinderopvang

Krijgt u kinderopvangtoeslag? Dan betaalt u een deel van de kosten voor kinderopvang zelf. Dat is de eigen bijdrage. Stopt uw bijstandsuitkering omdat u werk hebt gevonden? Dan kunt u een vergoeding aanvragen.

Bijeenkomst over geldzaken na de bijstand

Elke maand geeft U Centraal op dinsdagmiddag een gratis informatiebijeenkomst over ‘Financiën na de bijstand: werken vanuit een uitkering’. Tijdens die bijeenkomst krijgt u informatie en tips die u helpen om uw geldzaken op orde te houden.

Meld u aan via U Centraal

Bijstand na kort werken aanvragen

Door genoeg inkomsten uit werk, hebt u misschien geen bijstand meer nodig. Het kan gebeuren dat uw werk van korte duur is. Had u minder dan 6 maanden geleden een bijstandsuitkering van de gemeente Utrecht? Dan kunt u misschien bijstand na kort werken aanvragen. Dan krijgt u snel een uitkering.

Hulp en contact Werk en inkomen

Telefoon

030 – 286 52 11

Bereikbaar maandag tot en met vrijdag
9.00 - 17.00 uur

Bezoekadres

Stadsplateau 1, Utrecht

Alle contactinformatie